Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardrånet mot tomtägare

/

Annons

Hur många människor vet, att just nu håller politiker och byråkrater på, att bokstavligen råna en stor del av länets markägare på miljiardbelopp? Det jag åsyftar är strandskyddets utvidgning från 100 meter till 300 meter.

Detta sker naturligtvis på de mest attraktiva stränderna och innebär att markägarna förlorar stora belopp när deras möjligheter att sälja tomter eller att själva bebygga marken blir omöjlig på grund av strandskyddsbestämmelserna.

En tomt som i dag är värd 500 000 kronor är om några veckor värdelös, vissa markägare förlorar miljonbelopp och sammanlagt kommer det att röra sig om åtskilliga miljarder.

Naturligtvis kan man känna en viss förståelse för att mark som har allmänt intresse undantas från bebyggelse, men då borde det ju vara en självklarhet att markägaren ersätts enligt kommersiella grunder. Men så är inte fallet här, i praktiken är det ju ett brukandeförbud av marken som utfärdats, marken är alltså värdelös.

För övrigt är det väl dags att ifrågasätta strandskyddet och dess tillämpning, Sverige har så långa stränder att dom räcker nästan elva varv runt jordklotet, vi har så mycket stränder så att alla Sveriges innevånare skulle kunna få en strandtomt och ändå skulle det finnas hundratals mil orörda stränder.

Ingen kan väl ha undgått att höra att Sveriges glesbygd dör, dit hör väl i stort sett hela Norrlands inland. En av dom få saker som glesbygden skulle kunna konkurrera med, det vore ju att strandskyddet helt togs bort, då skulle kanske någon bygga på någon lämplig plats, även om det inte skulle bli många så kanske någon by överlever ett tag till.

Avslutningsvis vill jag säga att i en rättsstat så är det naturligtvis en självklarhet att om samhället av någon anledning måste inskränka eller på något annat vis skadar en medborgares rättigheter så ska naturligtvis ekonomisk ersättning utgå. Jag har svårt att förstå hur dom som styr och ställer i Sverige kan bete sig så illa mot sina medborgare som svenska politiker gör.

Vänligen Johnny Nemesis Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons