Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet och högern – inte sant

Annons

Högerns ideologiska och ekonomiska maktcentra, arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, vill värva Miljöpartiet till regeringsalliansen. Det skulle ge högerpolitiken styrka att få fortsätta sin ekonomiska politik med stora skattesänkningar och svag statskassa.

Genom att hålla stadsbudgeten inom minsta möjliga ramar med mycket lågt tak ska en budgetteknisk balans i statskassans intäkter och utgifter uppstå. Då kan statens ekonomiska ramverk hålla överbudspolitiker i schack. Ramverket är en bra teknik som ärvts efter socialdemokratins regerande. Men högern tolkar reglerna som ”fan läser bibeln”.

Fakta är att ramens storlek till höjd och bredd inte fastställs i reglerna för ramverket. Ramen ska vara så stor att den rymmer de behov som finns för att Sverige och dess folk ska kunna bo och leva i ett välfärdsland.

Det som högerpartierna i regeringen nu gör är att först spika fast ett lågt tak i budgeten genom stora skattesänkningar. Det betyder också att bredden inom ramverket måste minska för att få en balans mellan intäkter och utgifter. För borgerliga politiker blir det försämringar inom den allmänna välfärden och sociala tryggheten för stora grupper.

Efter fem års ekonomisk högerpolitik märks stora brister inom många samhällsområden. Vi måste få tillbaka en stark, god och trygg statskassa som ska vara i god balans och dessutom visa överskott för att klara oväntade utländska påfrestningar.

Jag tror att ett modernt och klokt Miljöparti tacker nej till ultrahögerns locktoner.

Per Helan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons