Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min farfar var analfabet...

/

Annons

Min farfar var analfabet. Han hade bomärke. Farfar hade nio barn och arbetade hela sitt liv som fattig kolare i skogen. Han fick nio barn som inte heller fick mycket till skolutbildning. Efter första världskriget blev det stora omvälvningar i Europa. Socialismen kom och i Sverige fick Socialdemokraterna den politiska makten. Tidigare hade de välbärgade haft både den ekonomiska och politiska makten. Nu blev det bättre balans. De nio barnen uppmuntrade sina barn att utbilda sig och alla skaffade sig yrken, en blev professor. I nästa generation har de flesta blivit akademiker. Den här utvecklingen hade aldrig kunnat ske utan Socialdemokraternas samhällsbygge, där alla skulle ha samma möjligheter. Nu har vinden vänt och den välfärd som tidigare generationer kämpat för och lyckats genomföra genom hårt arbete och solidaritet håller på att monteras ned. Det har alltid lönat sig att arbeta. Det är sant att arbete inte alltid givit så hög lön men det ger självkänsla, kamratskap, stolthet att höra till, att kunna bidra till det gemensamma.

Alliansen tar åt sig äran för att deras politik gjorde att Sverige kom lättare ur krisen. De glömmer bort att ekonomin var god när de tillträdde och att svensk fackföreningsrörelse tog sitt ansvar och stod tillbaka i fråga om lön och arbetstid så att fler kunde bli kvar i arbete. Därmed fanns kompetensen kvar på arbetsplatserna när konjunkturen blev bättre och hjulen kunde börja rulla igen. De höga företagsledarna kände inte samma solidaritet utan fortsatte att ta ut höga bonusar fastän företagen gick så mycket sämre.

1 maj lyssnade jag på Jan Eliassons tal här i Gävle. Han är en arbetarpojke som genom begåvning på många plan kunnat utbilda sig och bli en stor tillgång för Sverige och hela världen genom FN. Han har överblick inte bara över tillståndet i Sverige utan hela världen. Hans tal var så bra. Många talar om att det är så liten skillnad mellan blocken, att det bara är petitesser de strider om. För mig är skillnaden avgrundsdjup. Med uppbackning av media, Timbrohögern och andra lobbyister slår Alliansen blå dunster i ögonen på folk. Ord finns det gott om, men vad finns bakom orden?

Alliansen har i rasande takt genomfört mycket av det de talade om i valrörelsen. Berömvärt kan tyckas men var finns de utvärderingar som visar resultatet av de förändringar som gjorts? Det kommer svävande svar som bygger på till exempel undersökningar som företagen själva gjort angående bland annat Rut-avdragen. Maud Olofsson talade om att det givit väldigt många jobb. Vid omräkning visade det sig att det var betydligt färre. Andra förändringar har varit klart misslyckade och mycket dyra. Alliansens försäljning av statliga företag bland annat till utländska ägare går inte att ändra. Om Alliansen får fortsatt förtroende ytterligare en mandatperiod kanske vi blir av med de som ännu finns kvar. Det här är ett ödesval som Jan Eliasson uttryckte det. Om fyra år är det troligen för sent att överbrygga klyftorna och rädda den nedmonterade välfärden.

Min släkt har gjort en klassresa och de flesta har det bra tack vare socialdemokratin men det finns fortfarande många fattiga i Sverige. Jag önskar att de många fattiga barnen ska få samma möjligheter som jag, mina kusiner och våra barn har haft. I stället ska Alliansen starta elitklasser inte bara i gymnasierna utan också på högstadiet. I min uppväxtmiljö var solidaritet viktig. Det fanns plats för alla människor i våra skolor, inte bara strebrar med dollartecken i ögonen. Tävlandet i skola och samhälle har gått för långt! Det är inte underligt att de psykiska sjukdomarna ökar.

Alliansen slår sig för bröstet och talar om hur väl de utformat sitt valmanifest men det mesta är inte löften utan ”reform- ambitioner”, ett nytt ord för mig som betyder att de infrias om finanserna tillåter. Reformambitionerna kan försvinna dagen efter valet som bubblor i skyn.

Inga-Britt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons