Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnet av Hiroshima lever än!

Annons

Hiroshimadagen, 6 augusti, närmar sig. I år är det 66 år sedan den första atombomben fälldes över Hiroshima.
Efter en sådan händelse med dess fruktansvärda följder hade det väl varit rimligt med ett internationellt samarbete med målsättningen att aldrig mer använda kärnvapen. Men i stället fortsatte man att framställa massor av kärnvapen. Under åren 1945–1963 detonerade 300 miljoner ton kärnvapen vid provsprängningar.
Sedan slutet av 1980-talet har det också funnits så kallade DU-missiler. DU = ”depleted uranium” = ”utarmat uran”. DU är en restprodukt av utan, sedan det mesta av isotopen uran 235 har tagits bort för att användas i kärnreaktorer eller ”vanliga” kärnvapen. DU-projektiler medför att partiklar av uranoxid sprids och angriper skelett och olika organ hos människor.

DU-vapen har använts
i krig sedan 1991. DU är en mycket tät, tung metall med enorm sprängkraft. Tidigare kunde man använda den tunga metallen volfram för att skjuta sönder pansar. Men DU-missiler både skjuts genom pansar och antänder stridsvagnarna, så att människorna där blir dödade.
Många soldater från Gulfkriget 1991 fick cancer, bland annat leukemi. Det finns personer som förnekar sambandet mellan DU-vapen och soldaternas skador. Men man måste självklart ta risken med DU-vapen på största allvar. Försiktighetsprincipen!
Sedan 1945 har många personer och organisationer kämpat för att få kärnvapnen avskaffade. Stora demonstrationer har ägt rum, och människor med miljontals kärnvapenmotståndares namn har lämnats till EU. Mot de extra inhumana DU-vapnen kämpar bland andra den svenska Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring, ARK.
Alla vanliga kärnvapen och alla DU-vapen måste försvinna från jorden!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons