Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska olyckor med ­obligatoriskt alkolås

/
  • Insändaren talar för att obligatoriskt alkolås skulle spara liv, pengar och samtidigt influera andra länder positivt.

Annons

Jag ser ett problem, ett problem som inte många andra ser. Problemet som jag antyder är ganska stort är rattfylleri. Rattfylleri finns fast vi inte än märker det. Var femhundrade person bakom ratten i trafiken är alkoholpåverkad. Detta tycker jag är ett stort problem som får för lite uppmärksamhet i samhället. Den totala andelen som har omkommit i en trafikolycka har alltid varit konstant och majoriteten av dom har varit alkoholpåverkade.

2012 så satte polis ut mer patruller över landet. Då minskades antalet i Sverige men det har inte gått att få bort rattfylleri från våra gator. 2013, bara året efter, dog 50 personer i en trafikolycka på grund av att man har kört alkoholpåverkad, dock så kom många lindrigt undan med allvarliga skador.

För att kunna lösa det här och bli av med rattfylleri så finns det bara en lösning, ­alkolås på alla personbillar och firmabillar. Man skulle kunna införa en regel att om man inte hade alkolås så skulle bilen inte gå igenom besiktning och inte vara tillåten på vägen.

Vi skulle spara fler liv, vi skulle spara pengar som vi lägger ner på trafikskador och skador på och runt om vägarna. Detta skulle gynna Sverige om vi gjorde en sådan investering.

Vi skulle kunna vara början till något nytt som skulle kunna sprida sig till andra länder där rattfylleri är större. Någon måste ju vara först.

Jesper Eriksson EK14J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons