Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några goda råd till landstinget inför framtiden

Hej Landstinget! Betalar ni vår uteblivna inkomst nu när vi följt order som goda små medborgare och tagit ledigt från jobbet för att vaccineras? Nej, för att köa, menar jag. För något vaccin fick vi ju inte.

Annons

 

I förrgår skulle familjer med barn i åldrarna tre till sex år vaccineras på BVC i Skutskär. ”Gå gärna hela familjen tillsammans!” lydde uppmaningen i annonsen. Självklart ville vi göra det, vi som dessutom har barn som är för små för att vaccineras. Självklart ville vi vaccinera hela familjen tillsammans, så att inte någon av föräldrarna drar hem smittan till den oskyddade bebisen.

Kruxet var ju bara att det inte var så smart. I själva verket rådde totalt kaos utanför Skutskärs disktriktssköterskemottagning. Jag är säker på att vårdpersonalen där inne jobbade för allt vad tygen höll, men det ändrar inte det faktum att organisationen kring det hela var skamligt dålig.

 

Kära landstinget, här har ni några goda råd inför framtiden. (Låt gärna er ”kompetenta”, inhyrda ”säkerhetspersonal” ta del av detta också.)

1. Om ni har avsatt tid för en speciell och lätt identifierbar grupp i samhället, försök då hålla er till denna grupp. Jag förstår att det inte alltid syns på folk om de tillhör en medicinsk riskgrupp, men även den blindaste av hönor borde uppmärksamma skillnaden mellan ”Sven-Göran, 73” och ”Olle, 4”. Om det nu är barnfamiljer som ska vaccineras borde det rimligtvis sitta längre in att avvisa en familj med tre gråtande barn som väntat i timmar än att be en pigg pensionär vända i dörren och återkomma nästa dag.

2. Om ni kallar ”hela familjen tillsammans” till vaccination är det en klar fördel om personalen som ansvarar för insläpp är medvetna om detta, och inte nekar vissa föräldrar kölapp för att de är vuxna. (Sven-Göran, 73 och diverse andra ensamma vuxna verkade dock platsa i barnkategorin?)

3. Kölappar bör lämpligen delas ut vid ytterdörren, gärna i en jämn och rättvis ström. Att sporadiskt kika ut genom en dörr i bakre änden av lokalen och vifta med kölappsremsan, så att enbart de med skarpast ögon och vassast armbågar lyckas tillskansa sig en lapp, får i detta sammanhang anses vara mindre lyckat.

4. När man nu har ett kölappssystem är det väldigt positivt om turordningen följs. Har man under några timmars tid delat ut lappar ser det ganska illa ut att bara släppa in dem som trängs mest. Att dessutom hävda att det inte ”går” att följa turordningen är rena dumheterna. Min fyraåring kan räkna till 100. Varför kan inte er säkerhetspersonal det?

5. När tiden rinner ut, eller vaccinet tar slut: informera. Sätt upp en skylt, eller ge någon i uppdrag att stå vid ytterdörren och berätta vad som händer. Låt inte folk droppa in under en timmes tid och stå som mähän i ett överfyllt rum utan att ha en aning om vad som pågår.

Se där, några simpla riktlinjer som kan göra livet enklare för väldigt många. Varsågod, landstinget. De är gratis. Tyvärr har jag inte tid att klottra ner mer specifika råd om vikten av korrekt information i annonser och liknande. Jag har redan förlorat tillräckligt av veckans inkomster på grund av er.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons