Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naivt om Nato!

Annons

Det är tråkigt att höra när politiker konsekvent inte tar ansvar för sina tidigare beslut. Anna Kinberg Batras tal häromdagen innehöll inte ett ord om att hon är ordförande i ett parti som är ansvarigt för raseringen av det svenska försvaret. Det var under alliansregeringens tid som den allmänna värnplikten avskaffades. Det var under Alliansens regering som försvarsanslagen skars ned så hårt att M-ledamoten Odenberg, som var ansvarig försvarsminister, avgick i protest. Kinberg Batra kunde nu stå i talarstolen och beskylla S-MP-regeringen för att satsa för lite och för att nu inte vilja kalla in försvarsberedningen. Det skulle väl vara unikt att hålla en session om detta när försvarsbeslutet är taget gällande till nästa val. Finns det ingen skam i kroppen.

När det gäller Nato-anslutningen så användes ett gemensamt argument för en anslutning; att Sverige måste försvara Gotland. Om Ryssland skulle inta Gotland var det för att skydda sin egen kontakt med omvärlden genom Östersjön. Skulle det hotet vara mindre om Nato fick placera trupper på Gotland eller i Sverige i övrigt?

Är det inte en naiv tanke? Om Sverige står utanför Nato är väl risken mindre för Ryssland att bli instängda i Östersjön? Jag är 94 år och har ända sedan jag började förstå att hotet kommer från öster. Militären har alltid odlat rysskräcken för sina egna syften. Politiker i ledande ställning har alltid använt hotet om krig som argument när de riskerat att förlora ett val.

Karl Gustaf Skoog 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons