Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni har inte lyssnat på oss i Österfärnebo i alla fall

Annons

Jag tror jag smäller av – igen! I Arbetarbladet 1 mars efterlyser Monica Jacobsson klagomål på Sandvikens kommun från medborgarna.

Varför det? Monica, menar du verkligen att det skulle hjälpa? Många av kommunens tjänstemän och definitivt en del av politikerna i nämnderna har stora brister i förmågan att lyssna, ta till sig kunskaper, klokheter och realistiska förslag från boende som för det mesta vet bäst hur det fungerar just där, lokalt. Några exempel från Österfärnebo:

1. Bibliotekets vara eller inte vara. Just nu är det märkligt tyst om det hela. Ett antal möten med befolkningen har varit under 2010. 99,9 procent av befolkningen vill att biblioteket ska byggas upp där det stod. Försäkringspengar finns som räcker till det. I stället tänker kommunen bygga sönder skolan och klämma in biblioteket där. Har kommunen lyssnat på oss? Nej.

2. Ändring av skolskjutsreglementet för ett antal år sedan. Barn på hög- stadiet måste bo fem kilometer eller längre från skolan för att ha rätt till skolskjuts. I Österfärnebo tillhörde årskurs 6 högstadiet då. I resten av kommunen var det från årskurs 7. Västerut från skolan i Österfärnebo går en buss med en del platser kvar. De elever som bor närmare än fem kilometer skulle mycket väl få plats där eftersom bussen ändå åker förbi deras hem. Det får de inte. Konsekvens: alla berörda föräldrar skjutsar sina barn. Miljötänk av kommunen? Nej.

3. Vi ville starta ett medborgarråd för två val sedan, just för att undvika detta med felbeslut som drabbar befolkningen. Detta var efter nedläggning av kommundelsnämnderna. Idén blev uppmärksammad på riksplanet, bland annat av justitiedepartementet. Utvecklingsgruppen blev inbjuden till ett flertal arrangemang för att berätta om tankegångarna. Sandvikens kommun hade kunnat gå i bräschen och visat att här är det bra att bo och leva. Har vi något medborgarråd idag? Nej.

4. Gysinge Bruk. En såpa utan dess like som aldrig slutar. Oändliga möten, bruksråd, oro och funderingar genom åren då kommunen helt släppt bruket i Gysinge. Vad är det för fel på er som fattar alla beslut? Hur kan ni undgå att se vilken pärla Gysinge är? Inkörsporten till kommunen, till Norrland. Även här bristande underhåll av byggnaderna tills dess att det ekonomiska behovet är näst intill oöverstigligt. Samtidigt anlägger man ett konstfruset skidspår i Högbo för en himla massa pengar. Slutligen säljer man stora, vitala delar av bruket! Och det fungerar inte.

5. Idrottshall. Det har vi fått. 20 år för sent. Ansökan om medel för att bygga hall och värmeverk fanns, med goda utsikter att få pengar. Kommunen hoppade av dagen innan ansökan skulle vara inlämnad. Utvecklingsgruppen hade en person anställd i tre månader på heltid som tog fram ett bra förslag med ritningar, modell, ekologiskt byggmaterial och hållbarhet i driften samt ett antal klubbar som ville hyra hallen. Barnkullarna var stora så skolan var full. Lyssnade kommunen på detta?

Nej. I stället tar man emot Göransson Arena med alla bedrövligheter det har blivit. Och kostat. I stället skulle en rejäl hall ha byggts i varje kommundel. Då hade man nått fler kommuninvånare.

Om det är sandat eller inte (ämne från artikeln i tidningen) struntar jag fullkomligt i.

För mig och många därtill handlar det om basservice, överlevnad, utveckling, inflyttning och valfrihet som socialdemokraterna så stort säger sig stå för.

Har kommunen lyssnat? Nej. Inte på Österfärnebo i alla fall. Vad tänker du, Monica, göra åt det?

Maria Brook,

Österfärnebo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons