Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni kastar demokratin på sophögen

Annons

Kommunfullmäktige i Hofors, Ockelbo och Sandviken har beslutat bilda en gemensam bygg- och miljönämnd, som från kommande årsskifte ersätter de nuvarande nämnderna i respektive kommun.

Beslutet är odemokratiskt och det som håller på att hända är en kränkning av demokratin.

Väljarna har gått från valurnorna i tron att mandatfördelningen som redovisas i samband med valet skulle gälla under den kommande mandatperioden.

Men nu kastas demokratin på sophögen. De mandat i bygg- och miljönämnden som oppositionen fick av sina väljare kommer inte att finnas kvar efter årsskiftet. De som har representerat närmare hälften av kommunens väljare i bygg- och miljöfrågor portas från sammanträdesrummet.

Till sammanträdena i Sandviken åker endast tre representanter för de två största och samarbetande partierna i Ockelbo: Två socialdemokrater och en centerpartist

Oppositionens väljare i Ockelbo har ingen som kan tillvarata deras intressen, vilket är mycket viktigt i en nämnd som handlar om tomtmark, bostadsbyggande och en mängd andra frågor som berör privatpersoner på ett mycket direkt sätt. Och om oppositionen väljer att inte överklaga beslutet om en gemensam nämnd sviker de sina väljare.

Finns det, på någon snårig väg, ett lagligt stöd för en gemensam politisk nämnd? Om så skulle vara fallet är det viktigt att kräva en lagändring. Risken är annars att styrande majoritetspartier skapar små nämnder i syfte att utestänga oppositionen.

Regeringen har tagit initiativ till en utredning om kommunernas framtida organisation, vilket kan antas leda till en ny kommunreform och kommunsammanslagningar. Vilken signal sänder Hofors, Ockelbo och Sandviken till utredarna när de bildar en gemensam politisk nämnd? Några personer jag pratat med påpekar i lugnande syfte att min hemkommun Ockelbo redan samarbetar på en rad områden med sina grannkommuner, alltså även med Gävle och Älvkarleby. Ja, det handlar om samarbete på tjänstemannanivå och det är bra men att bilda en gemensam politisk nämnd, det är en helt annan sak och en mycket stark markering.

Om politiska representanter för Hofors, Ockelbo och Sandviken vill föregå en kommunutredning för att bilda en sammanslagen kommun i västra Gästrikland borde politikerna ha tänkt på att först skaffa folkligt stöd, som självklart ska ske genom folkomröstning.

Många Ockelbobor kanske hellre vill tillhöra Gävle än Sandviken och en folkomröstning skulle naturligtvis ha kommit långt före bildandet av en första gemensam politisk nämnd.

Erik Andersson, Ockelbo

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons