Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu känns det mer än rätt att lämna Ambulansen

Öppet brev till Simon Nilsson, nytillsatt ambulanschef

Annons

Då jag enligt andra fostrats till en ödmjuk person, vill jag börja med att hälsa dig välkommen till ambulansverksamheten. Via ett mejl välkomnar du synpunkter, vilket får en sten att lätta från mitt hjärta då det efter er presskonferens häromdagen är kaos i min själ.

På fullaste allvar får/kan man som chef gå ut i media och nedvärdera en yrkeskategori på det sätt du enligt mig gjorde? Du höjde akutens personal till stjärnorna och sänkte oss i ambulansverksamheten. Region Gävleborgs värdegrund bygger på professionalism, respekt och ödmjukhet. Gäller inte det all personal?

Du har lyckats såra mig som individ till den grad att jag i nuläget inte vill återvända till arbetsgivaren Region Gävleborg. Varför skulle jag vilja göra det när du står och säger att sjuksköterskorna ”inne på huset” förtjänar en högre lön, att några av oss förpestar arbetsmiljön för nya kollegor och att vi dessutom inte ska ha betald arbetstid på natten när vi kan ”ligga och sova”.

I samband med dessa uttalanden undanhåller du information om att övrig vårdarbetande nattpersonal har både arbetstidsförkortning och betydligt kortare arbetspass.

Jag hälsar dig varmt välkommen att hospitera i vår verksamhet, en nödvändighet då du inte tycks ha någon som helst insikt om hur vi jobbar inom ambulansen. Jag rekommenderar också då att du tar med dig någon form av nödproviant, exempelvis en frukt eller en flaska vatten, för i vår verksamhet äter och dricker man på högst oregelbundna tider. Ett annat tips är att berätta för eventuella familjemedlemmar att du inte har någon aning om när din arbetsdag tar slut då vi här anpassar oss efter patienternas behov.

10141724 timmars arbetspass …Det är helt okej så länge vi får betalt. Detta är normala förutsättningar i min värld, även då min kropp skriker ”Ta mig härifrån”. Nattarbetet har söndrat mina organ och min själ, men jag har valt att stanna kvar då jag har älskat mitt jobb. Nu vill du utöka detta ”slitage” genom att införa jour, mitt beslut blir plötsligt lätt.

Jag fortsätter att delge dig mina synpunkter då öppenhet präglar ytterligare en av Region Gävleborgs hörnstenar. Jag vill ställa en rak fråga till dig Simon:

Om vi nu inom ambulansen har så bra förutsättningar nattetid att du anser att vi kan offra mer av vår fritid på vårt arbete, hur kommer det sig då att verksamheten under så lång tid har haft problem att rekrytera ny personal?

Rätta mig gärna om jag har fel. Skulle det kunna bero på att man inte har någon läkare att ringa när man hittar den där åtta månaders babyn livlös i sin säng med hysteriska föräldrar, eller varför inte när tonåringen hängt sig i sitt rum eller flerbarnspappan skjutit sig i stallet och hittas av chockade anhöriga. Här ute finns inget team utrustat med läkarstöd, detta blir vår uppgift att hantera dagtid/nattetid ”Vi sover på jobbet” …Antydan är för mig absurd.

Jag känner att jag gör stor nytta i mitt arbete, hur ser du Simon på det jobb som jag och mina kompetenta kolleger utför?

Jag upplever att du med ditt mejl, som skickades till ambulanspersonalen efter presskonferensen, vill släta över vissa uttalanden, men skadan är redan skedd! Du har kränkt mig!

Du säger också att du vill komma till vår arbetsplats och presentera dig – Välkommen! För mig blir det både första och sista besöket. Jag kommer inte heller att vara den medarbetare du föreslår ska flytta in på akuten på grund av utökad jourtjänstgöring. Jag vill dock önska dig lycka till i ditt fortsatta resonemang kring detta.

Med stor sorg kan jag konstatera att efter ditt uttalande mister ambulanssjukvården ytterligare en fantastisk och mycket kompetent kollega, kanske blir det flera. Under veckan som följer arbetar jag mina sista pass inom Region Gävleborg, där jag härjat runt i 35 år.

Efter ditt uttalande känns det mer än rätt att gå härifrån. Jag går med min heder i behåll och med förhoppning om ett respektfullt mottagande av min nya arbetsgivare. Mitt hjärta har talat och jag tackar nu för mig.

Birgitta Brandebo

narkossköterska, Ambulansen Sandviken

 

SVAR DIREKT:

Hej Birgitta. Och tack för ditt brev.

Jag kommer till er APT i Sandviken kommande onsdag där jag gärna diskuterar frågan vidare. Det finns säkert flera olika sätt att lindra efterverkningarna av beslutet om jour, men för att få fram de idéerna och förfina dem behöver jag er, och helst lagrådens hjälp.

Sedan har jag aldrig sagt att någon yrkesgrupp är mer värd än någon annan, bara att de som har möjlighet att vila/sova bör ha en reducerad timlön jämfört med deras kollegor som jobbar natten igenom. Det är de förutsättningar jag haft under mina egna jourpass, och aldrig funnit orättvist.

Jag har stor respekt för det arbete du och dina kollegor utför och jag tycker det är jättetråkigt att du valt att sluta, 35 års erfarenhet går ej att ersätta. 

Simon Nilsson

Verksamhetschef VO Akut

Tf Verksamhetschef VO Ambulans

 

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons