Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ser vi resultatet av marknadskrafternas fria spelrum

Annons

Man får gå långt tillbaka i tiden för att minnas de svarta rubrikerna om Krugerkraschen 1931.

Jag minns oron när Industrin kapsejsade i Mackmyra. Det har varit väldigt lugnt sedan 1932

när S tog över makten och byggde om landet till vad som det upplevts hitintills. Det trygga landet

Lagom där alla trodde på kyrkans och allmänhetens tjänstemän. Där politiker kunde man lita på

Vi har levt i en illusion att så här kommer vi att ha det för framtiden. Tyvärr. Dagens skandaler har sin rot i 1990- talets kris när kapitalet fick flöda fritt. Vad vi nu bevittnar är resultatet av marknadskrafternas fria spelrum. Dagens skattesmitare såg då sin chans att rädda sina pengar och flyttade över dem till skatteparadis. Dessa kapitalister fann det lönsammare att placera pengarna oåtkomliga för den svenska staten. En åtgärd som orsakade den svenska företagsamheten en obotlig skada, vilken inte uppenbarats

förrän nu genom en läcka i Panama. Det har nog inte upptäckts nu heller om vi tvingats lita till

det skrivna ordet i tidningspressen. Den har influerats av en massa tyckare som sålt sitt tyckande

till tidningspressen. Det är utvecklingen av den digitala informationen som förändrat möjligheten

att hålla saker och ting hemliga. Anmärkningsvärt är att dessa människor till och med understödda av nationalekonomer inte törs tala om att vi behöver höja inkomstskatterna för alla som har skattepliktiga inkomster utan går på den moderata retoriken att om skatterna höjs så slutar folk att arbeta, särskilt de högavlönade. Nu tydliggörs att de som har dessa pengar i brevlådeföretag inte är beroende av att arbeta mera utan deras mål är att öka sina förmögenheter genom att vägra delta i  kostnaderna för infrastruktur, sjukvård, utbildning och vård av gamla. De har till och med infört ett system där pensionärer skall betala högre skatt än de. Det är i och för sig inte så konstigt. Själva betalar ju de ingen skatt alls. Det är dags att tala om de rätta förhållandet, vem som betalar större delen av statens inkomstskatter Flertalet är de löntagare som har inkomster på 20 000 kronor och mindre. Kapitalisterna är en minoritet och när de inte betalar sin skatt blir staten lidande på två sätt. Deras kapital i brevlådorna är dött då det inte används för att ingå i ny produktion. Den undandragna skattens storlek är gigantisk för en så liten grupp förmögna. Vi har haft en bra välfärd men det är ingenting mot den vi skulle haft om dessa 46 miljarder betalats till statskassan. Vårt land skulle kunnat ståta med det lägsta skatteuttaget per skattekrona i hela världen. Ett annat avslöjande som drabbat den högsta ledningen på skatteverket. Dessa tre chefer är tillsatta av alliansregeringen och ingen skall tro att de inte lämnat information och föreslagit beslut som gynnat de rikaste i Landet.  De chefer som sitter kvar vid detta statliga verk bör nog tänka över om de platsar i ett verk som ska se till att alla medborgare gör rätt för sig i skattehänseende.

Efter detta avslöjande kan nuvarande allianspartier under Anna Kinberg Batras ledning sluta åberopa

detta verks utsagor om hur bra det gick när Alliansen styrde Sverige. Det är företrädesvis under de åren som den stora skattesmitargruppen skapats. Det är närmast löjeväckande att tro att Moderaternas regeringskompisar var ovetande om det rätta förhållandet. Det är att hoppas att det inte finns  socialdemokratiska statsråd som deltagit i den här verksamheten. Säker kan man inte vara för girigheten tar ofta över ansvaret. Jag har tidigare påtalat att det var fel att ta bort lagen om tjänstemannaansvar.

Så länge den fanns kunde felande tjänstemän åtalas för begångna fel och avskedas.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons