Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offentlighetsprincipen gäller även på försäkringskassan

Annons

SVAR TILL

”Överkörd”,

16 december

Det är förstås svårt att bemöta dialogen i ett samtal som skett i ”tredje hand”. Men jag vill ändå försöka eftersom jag tycker att det här är viktiga demokratiska frågor.

För att svara på din fråga så gäller offentlighetsprincipen i allra högsta grad på försäkringskassan liksom den gör i all annan offentlig verksamhet. Det innebär att allmänna handlingar, som är ”inkomna eller upprättade” av myndigheten får läsas av alla. Enda undantaget är de handlingar som omfattas av sekretess, där vi skyddar enskildas personliga uppgifter om till exempel hälsotillstånd eller ekonomiska förhållanden.

När vi beslutar om sjukpenning, görs alltid en individuell prövning. Vi utgår ifrån på vilket sätt den ställda diagnosen påverkar personens förmåga att kunna arbeta. Därför kan det vara svårt att per telefon säga exakt hur länge en person kommer att behöva vara sjukskriven. Vi är alla olika, sjukdom och arbetsuppgifter påverkar den bedömningen.

För ett par år sedan tog Socialstyrelsen fram ett försäkringsmedicinskt beslutstöd som innehåller rekommendationer för sjukskrivningstid.

Det ger försäkringskassan och läkarna en gemensam referensram när det gäller att bedöma behovet av sjukskrivning, beroende på sysselsättning, vid olika diagnoser.

Om läkaren föreslår en längre sjukskrivningstid än vad beslutsstödet rekommenderar, måste det motiveras i det försäkringsmedicinska intyget. Du hittar beslutsstödet på Socialstyrelsens webbplats.

Eva Alner Liljedahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons