Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade insatser är lönsamma

Annons

Nyligen publicerades siffror för vad missbruket kostar kommuner och landsting från den av regeringen tillsatta missbruksutredare Gerhard Larsson.

Utredningen visar att samhällets kostnader för olika typer av missbruk är 150 miljarder kronor. Denna beräkning utgår enligt Gerhard Larsson från ”kostnaderna för olika typer av missbruk och multiplicerar dessa enbart med antalet personer med missbruk, som är kända av vården, visar att samhällets kostnader för missbruk är 66 miljarder för alkohol, 62 miljarder för narkotika och 20 miljarder för läkemedel”.

Som exempel anför Gerhard Larsson att den samhällsekonomiska kostnaden för en 20-årig kvinna med aktivt heroinmissbruk är cirka 10 miljoner kronor. Vårdkostnaden för vanligt förekommande behandlingar ligger mellan 300 000 kronor och 2,6 miljoner.

För en 30-årig man med aktivt tungt alkoholmissbruk är den samhällsekonomiska kostnaden cirka 7 miljoner kronor, här ligger kostnaden för en vanlig vårdinsats mellan 23 000 kronor och 400 000, allt enligt utredningen.

Ser man till Gävleborgs län enbart är kostnaderna för missbruket 486 960 591 kronor eller utslaget på varje invånare 1 760,30 kronor.

Utredningen understryker att effektiv missbruksvård är en för samhället lönsam investering.

Mest lönsamma är tidiga insatser som förhindrar utveckling av ett tungt missbruk.

Hela Människan/Ria samt Levi Petrus stiftelse är två av de organisationer i Sandviken/Gävle som arbetar målmedvetet med att möta missbrukare och försöka motivera och stödja människor till ett drogfritt liv.

Vi tror att ökade insatser på detta område är viktigt både ur ett medmänskligt och samhällsekonomiskt perspektiv.

Bengt Westh

föreståndare Ria-center i Sandviken

Lars Mantén

föreståndare LP Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons