Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om ni satte barnen i fokus skulle det inte se ut så här

Annons

Min dotter trivs mycket bra på sin förskola och har sina kompisar där.

Hon är glad varje morgon vi går dit. Sedan drygt tio månader får hon inte längre gå på förskolan som tidigare. När hon längtande frågar mig en måndag eller fredag om vi ska gå på dagis måste jag säga att nej, i dag får vi inte gå dit. Orsaken är att hon har fått en lillebror.

Bestämmelserna i Gävle kommun säger att barn till föräldralediga och arbetslösa endast får gå på förskolan 15 timmar i veckan. Jag riktar mig till de styrande i Gävle kommun, med Socialdemokraterna i spetsen, med en undran varför det är på det här viset och om ni vill göra något åt det?

Om ni verkligen satte barnen i fokus och trodde att förskolans pedagogik var viktig skulle det inte se ut så här. På Socialdemokraternas hemsida kan man läsa att de ”vill införa rätt till 30 timmars förskola i veckan för barn till arbetslösa och föräldralediga i alla kommuner”. Då kanske man tänker att det främst gäller i borgerligt styrda kommuner där vårdnadsbidraget breder ut sig. Men så är knappast fallet. Ta borgerligt styrda Stockholm som exempel, där har barnen rätt till 30 timmars förskola i veckan eftersom man har gott förtroende för sina pedagoger, och ser att de gör en fantastisk insats. Man vill satsa på barnen. Detta har resulterat i mindre splittrade grupper och mer kontinuitet i arbetet med barnen. Socialdemokratiska Gävle då? Nej, där vill man att barnen ska vara hemma med sina föräldrar så mycket som möjligt.

Man straffar barn till arbetslösa och föräldralediga genom sin politik att barnen endast får vara på förskolan 15 timmar i veckan, och hindrar dessutom arbetssökande föräldrar från att aktivt kunna söka arbete. Är det en politik för jobb? Är det en politik för jämlikhet?

Maja-Lena Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons