Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om skarvar och vargar

Annons

Det som gör en människas liv värt att leva är de egenvärden hon har möjlighet att uppleva, sådant som är värdefullt alldeles för sin egen skull, helt utan att pengar är inbladade: det kan vara att se små barn leka och ha roligt tillsammans, det kan vara att få vandra i fjällen eller sitta på en sommarvarm brygga och meta. De flesta av oss kan mycket väl föreställa oss att det är ett egenvärde i att lägga till med en liten båt vid någon av skärgårdens grönklädda små öar, tända en liten eld vid stranden och där tillsammans med familjen grilla några korvar. Ytterligare ett egenvärde, som inte kan köpas för pengar, är det att under en kortare eller längre tid få uppleva livet på en levande fäbod, där kossorna, getterna och fåren fritt går i skogen på bete och där sedan deras mjölk förädlas till ostar och smör. Ett egenvärde, som visserligen är få av oss förunnat, är att tillsammans med en hund jaga en harpalt, ett rådjur eller rent av ett vildsvin till söndagsstek åt familjen.

   Om nu egenvärdet med strandhugget på den grönskande holmen omintetgörs av att skarvarna har bott där och med sin spillning totalt ödelagt dess grönska, vari ligger då det högre värde som säger att det är fel att utrota skarvarna - som dessutom genom sitt glupska fångande av fisk har tagit ifrån fritidsfiskare ett egenvärde och berövat flera yrkesfiskare deras möjligheter att försörja sig på ett älskat yrke?

   Om egenvärdet i levande fäbodar omöjliggörs genom vargarnas härjningar bland tamboskapen och dessutom omöjliggör jagarnas jaktlycka genom att döda deras hundar, vari ligger då det högre egenvärde som säger att vargar inte får jagas? Vi har faktiskt klarat oss mycket bra i Skandinavien utan en enda varg under mer än 250 år.

    Vad är högre och viktigare än de mänskliga egenvärden som omöjliggörs genom vargars och skarvars härjningar? Djuren har förvisso sin existensrätt, men den bör väl ändå inte sättas före mänskliga egenvärden? Vem har bestämt, och på vilka grunder, att vargar och skarvar inte får utrotas eller åtminstone hållas på en uthärdlig nivå? Tillvaron för oss människor var ju bättre förr då dessa djur inte fanns här.

Per Falk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons