Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om vi hade modiga politiker...

När jag och min familj för snart sex år sedan flyttade till Sandviken kändes det så positivt att detta var en kommun som satsade på skolan och förskolan. Kommunen satsade på elever i behov av särskilt stöd genom utbildade pedagoger. I jämförelse med den kommun som jag kom ifrån kunde eleverna i skolan få stöd av välutbildade pedagoger.

Annons

Vad händer i dag? Redan innan det nya varslet inom kunskapsförvaltningen kom, hade man bestämt sig för att lärartätheten skulle minskas till samma nivåer som i jämförbara kommuner. Varför denna ”ambition”? Vore det inte bättre att kunna stoltsera med att man är en kommun som satsar på barnen?

Hur ska vi kunna locka till oss nya invånare nu? Varje förälder vill veta att de kan gå till sitt arbete och känna sig trygga med att deras barn har det tryggt och bra.

Om det ska finnas plats för en förskola och skola som förnyar och fördjupar sina pedagogiska metoder måste förutsättningar ges. I nuläget stagnerar allt detta arbete när orken och kraften går till ovissheten om hur man i framtiden ska orka få verksamheten att gå runt.

Jag vet att personalkostnader är stora, men tänk på det humankapital det ger. Tänk om vi hade modiga politiker som sa att vi är beredda att även under kristider satsa på vår kommande generation och genom det profilera sig och locka hit nya invånare. Tänk på den ”närhet” vi nu har till Stockholm genom den nya motorvägen och den potencial som finns med bland annat relativt billiga villor och fantastisk natur. Nyinflyttning ökar våra skatteintäkter, däremot kan missnöje med dagspolitiken skapa utflyttning och därmed ökade underskott. Det är mycket svårare att bygga upp något som har försämrats. I oroliga tider är det viktigt att barnen har en trygghet i förskolan och skolan med pedagoger som har tid och själva har en trygg och lugn tillvaro.

Glöm inte Barnkonventionen artikel 3: Politiker, myndigheter och domstolar ska alltid tänka på vad som är bäst för barn när de bestämmer sådant som gäller barn. Att barnens bästa ska komma i främsta rummet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons