Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Overshoot Day

Annons

Det är aktuellt med "Overshoot Day", det vill säga den dag då jordens årsproduktion av förnyelsebara tillgångar har förbrukats. Det bildas ju under ett år en viss mängd trä, jordbruksprodukter med mera. Men den mängden förnyelsebara resurser förbrukas alltför tidigt. Ännu 1987 kom Overshoot Day i slutet av december. 1995 kom den dagen den 21 november, 2008 kom den redan den 23 september, och de senaste åren har Overshoot Day kommit i augusti. Beräkningarna av Overshoot Day har gjorts av Världsnaturfonden.

Naturligtvis kan detta slöseri av jordens tillgångar inte fortsätta. FN har i flera decennier kämpat för en hållbar utveckling, bland annat 1987 genom FN:s Världskommission för miljö och utveckling (Brundtland-kommissionen). Overshoot Day borde inte infalla förrän den 31 december.

Och självklart skall världen inte heller slösa med de icke förnyelsebara resurserna - fossila bränslen, metaller med mera. Fossila bränslen utgör ju dessutom ett stort miljöproblem. Avfall från gruvbrytning kan förstöra stora områden. Brytning av uranmalm ger mängder av radioaktivt avfall, som förorenar miljön.

Klimatet och miljön fordrar en resurssnål livsstil!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons