Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna borde praoa på sjukhuset

Annons

Alla vägar bär till Rom brukar man säga, men när det gäller Region Gävleborg i kris, bär alla vägar till Svante Lönnbark. När det gäller skötseln av verksamheten hänvisar den politiska ledningen till Lönnbark, vilket betyder att han är ansvarig för de beslut som fattas och som får personalen att fly. Behövs ytterligare skäl för ett avskedande?

Tyvärr skulle ett ledningsskifte gjorts för länge sedan, för att städa upp i den skapade maktkultur som förstört sjukvårdens rykte. Kritik har funnits i många år, har tystats ner med att nya rutiner tar tid att sätta sig. Naturligtvis tröttnar personalen, när de i stället för att hitta sin plats, hela tiden hamnar mellan två stolar.

Landstinget Gävleborg hade fått ett så dåligt rykte att det var bråttom med att skapa en region. Man hade kunnat se det som en nystart, om inte samma personer hade suttit i ledningen, nu blev det bara ett förvandlingsnummer. Varför inväntades inte Regionutredningen? Med ny ledning, vad har gjorts för att förbättra arbetsförhållanden och spara pengar, på det som inte påverkar verksamheten och därmed invånarna?

En uppbyggd PR- avdelning som ska tala om vad ledningen gör, kontor i Stockholm för att … Ja, vilken nytta har invånarna av en PR-avdelning och ett kontor i Stockholm? Att det saknas kompetens att förvalta invånarnas pengar är uppenbart, precis som inom Kommunal och nu senast Arla, försvinner pengar på saker som definitivt kan ifrågasättas.

Region Gävleborg är invånarnas egendom som de betalar för att ska fungera, när det inte gör det är det invånarnas demokratiska rättighet att kräva förändring. Behöver politikerna inom regionen lära sig om sjukvård, skulle det ge mycket mera om varje politiker måste praoa på de olika avdelningarna i minst två månader. Naturligtvis med samma lön och arbetsförhållanden som övriga anställda.

Det är ytterst allvarligt när kunnig välutbildad personal slutar, eftersom viktig kompetens inte kan ersättas i en handvändning. Naturligtvis påverkas patientsäkerheten och därmed riskeras också människoliv. Det gäller för den politiska ledningen att vara ödmjuk inför sina uppdrag, skulle ett tjugotal politiker sluta, skulle vårdsökande invånare inte ens märka det. 

Sven-Erik Hemlin

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons