Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata så så kort som möjligt i din mobil

Annons

Världshälsoorganisationen WHO:s cancerforskningsinstitut IARC klassade redan 2011 strålning från mobiltelefoni och trådlösa nätverk som "möjligen cancerframkallande" klass 2B.

Wiens läkarförbund ger nu nya råd för att minska hälsoriskerna med användning av mobiltelefoner. Läkarförbundet ger tio rekommendationer för att minska risker med strålning. Högst upp på förbundets lista står "Prata så lite och så kort som möjligt i mobiltelefonen och använd fast telefon vid längre samtal". Förbundet rekommenderar även att minimera antalet appar och överflödiga bakgrundstjänster på smartphones. Enligt svenska Strålskyddsstiftelsen strålar smartphones mer än gamla mobiltelefoner på grund av ständiga uppdateringar av appar. Det är särskilt problem när man förvarar mobilen nära kroppen exempelvis i fickan.

Enligt Strålskyddsstifelsen bör vi vid inköp av mobil,  välja mobiler med lägsta möjliga SAR-värde och extern antennkontakt . SAR-värdet är mått på absorptionen av elektromagnetiska fält. Stiftelsen råd överensstämmer med läkarförbundets rekommendationer och uppmanar allmänheten att om nödvändigt använda en så enkel mobiltelefon som möjligt. Den bör dessutom stängas av så ofta som det går.

När kommer svenska läkarorganisationer gå ut med samma rekommendationer som Wiens? Ökar mobilen risken för cancer och andra allvarliga sjukdomar borde detta ske snarast.

Per-Olof Erickson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons