Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Gävleborg är lika med Grekland

/
  • Vad händer med Grekland och vad händer med Gävleborg, undrar Jarl Karén.

Annons

År 2004 var Grekland på topp. Där arrangerades olympiska spel, fotbollslandslaget var europabäst, nationen stod i fokus och livet lekte. Det skapade hybris.

I stället för att förvalta läget började man förbruka och missbruka de gyllene förutsättningarna och politikerna skapade den konkurssituation, som nu råder.

I Gävleborgs län har förloppet varit likartat. Här fanns en väl fungerande sjukvård och sjukvårdsorganisation.

Under professionell ledning fanns en trivselanda, som gjorde att alla tjänster var besatta och alla gick med glädje till arbetet och medborgarna kände sig trygga.

Så skulle tillsättas en ny landstingsdirektör. Under ett antal år hade den då tjänstgörande chefen för landstingets tandvård kunnat iaktta och lära sig umgås med det politiska styret och kunde, som jag förstår, intala detta styre, att det var enkelt för dem att bara flytta över honom, som de redan kände, till direktörsposten.

Så skedde och sjukvården gjorde stora förvånade och frågande ögon. Efter en tid presenterade han en organisationsplan med divisionsindelning, som all expertis av sjukvårdsledning och företagsledning överhuvudtaget fullständigt dömde ut.

Organisationsformen hade prövats på olika sätt och förkastats som destruktiv.

Detta påpekades livligt, men självgoda maktpolitiker lyssnar inte på kritik eller goda råd och man stöttade blint direktörens förslag.

Jag vet inte vad han förespeglat dem, men förslaget innebar till ingen del någon tanke på omsorg om vården utan var en konstruktion enbart för att skapa koncentration av all makt centralt till landstingsdirektören och hans underställda stab. Själv var han administrativ chef och produktionschef utan professionell kunskap.

För att passa honom byggdes också den stora staben utan professionell kunskap om sjukvårdens verklighet, som den skulle vara helt avskild ifrån.

Som iakttagare kan man förstå, att tanken var att skapa en verksamhet, som direktören skulle styra efter ekonomiska premisser.

Alla underchefer skulle applicera hans idéer i sina divisioner och institutioner och direktiven fick inte ifrågasättas eller diskuteras.

Staben var oåtkomlig och kunde heller inte vårdens språk. Det skapade naturligtvis ett fruktansvärt missnöje.

Här börjar raset liknande Grekland. Arbetsmiljön i en vårdverksamhet utan fruktbar dialog mellan ledning och vårdarbetsplats blir odräglig och omöjlig och mängder av kvalificerad personal lämnade länet och fortsätter lämna framför politikernas ögon.

Sjukvårdssituationen under- mineras och utarmas såväl personellt som ekonomiskt. Inbetald skatt förvaltas fel och illa till dyr ersättningspersonal med tvivelaktig kompetens enligt dagens bulletin från Gävle.

Det är folket som drabbas. Det liknar Grekland.

Men regionstaben mår bra. De självgoda maktpolitikerna mår oförskämt bra. Kan någon förklara varför?

Valda av folket stöttar de en fortgående nedbrytning av regionens sjukvårspersonalsituation till katastrofläge.

Vad händer med Grekland? Vad händer med Gävleborg ? En lekman umdrar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons