Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent kött – men det är en smutsig väg till kyldisken

Många jag pratar med hävdar att kött är så gott och nyttigt att äta. Men är det lika gott om man tänker på alla bakomliggande konsekvenser?

Annons

Många känner inte till att det är en smutsig väg fram till kyldisken.

I dag ser den bistra kedjan ut som så att kött från kreatur, som äter sojafoder, leder till skövling av regnskog i Amazonas, som leder till utsläpp av växthusgas som leder till att på ursprungsfolks mark torkar jorden ut och urholkas och det tvingar människorna i Brasilien att lämna sina marker som de bott på under många år.

Är köttet lika gott när det påverkar en fattig bonde i Brasilien som inte kan bo kvar och som blir av med all sin mark för att vi säger att det är gott och nyttigt att få i sig protein?

1 mars 2010 kom Swedwatch ut med en rapport om att svenska kött- och sojaleverantörer har bidragit till denna skövling av regnskog.

En del har fattat vad det innebär. Men fortfarande är det många som inte vet eller ens bryr sig och tycker att kött är gott – oavsett...

Mitt kött smakar inte lika gott då jag vet att mitt val påverkar bonden i Brasilien och den planet vi båda bor på och båda delar.

Erika Brunnström, klimaträttvisestudent Liljeholmen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons