Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik på "All olust du känt inför marknaden men aldrig kunnat formulera"

Annons

SVAR TILL: Göran Greider, ledare 26 juli

Läs Göran Greiders ledare här.

Göran Greider diskuterar (26/7) den amerikanska moralfilosofen Michael J Sandel, som menar att värdet av nyttigheter degraderas när de bjuds ut på en marknad. Greider kopplar argumenten till debatten om vinster i välfärden och hävdar att förekomsten av privata aktörer skulle korrumpera verksamhetens värde.

För det första är vård och omsorg inte en fri marknad. Verksamheten är i huvudsak skattefinansierad för att alla ska kunna få del av tjänsterna utifrån behov och på lika villkor. Lagar, regler samt kommunernas och landstingens avtal med vårdgivarna sätter upp kvalitetskrav för verksamheten. Uppföljning och tillsyn ska säkra att den håller god kvalitet. Vi ser stora möjligheter till förbättringar i båda dessa avseenden, men det får vi utveckla en annan gång.

För det andra ser vi inga tecken på att patienter och brukare skulle uppleva att vårdens värde skulle minska av att den drivs i privat regi.

Tvärtom. I Gävleborg, exempelvis, är de fem mest uppskattade vårdcentralerna i länet privat drivna. Patienterna i Gävleborg gav, i Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, nationella patientenkät, högre kvalitetsbetyg till de privat drivna mottagningarna när det gällde såväl förtroende, bemötande som helhetsintryck. Patienterna på de privat drivna vårdcentralerna skulle också i högre utsträckning rekommendera den till andra.

För det tredje borde det ju vara rena personalflykten från privata vårdgivare om Greiders resonemang höll. Men privata vårdgivare får, enligt Jobbhälsobarometern som görs av Sveriges Företagshälsor, generellt lite bättre betyg av sina anställda än kommuner och landsting.

Enligt Läkarförbundet och Konkurrensverket har privat drivna vårdcentraler lättare att rekrytera och behålla läkare än vad landstinget har. Så skulle det knappast heller vara om Göran Greider hade rätt i sin tes.

Den privat drivna vården och omsorgen är uppskattad - inte bara av sina patienter och brukare, utan också av den personal som jobbar där.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons