Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera den vita käppen

Annons

I dag, 15 oktober, firas den vita käppens dag över hela världen. Den vita käppen är symbol för synskada, det vill säga nedsatt syn. Käppen fyller naturligtvis också en annan viktig funktion för oss synskadade, att känna sig fram med.

Den vita käppen har en lång historia. Redan från antiken finns uppgifter om hur blinda och synskadade kände sig för med käppar. Krigsinvalider från första världskriget använde sig också av sådana, särskilt i England. Metodik för att bättre utnyttja käppen utformades och i början av 1950-talet nådde den vita käppen vårt land, framför allt genom insatser av Anta Ryman, som då var lärare vid Tomtebodaskolan, en specialskola för synskadade.

Det är viktigt att komma ihåg att en person med vit käpp inte behöver vara helt blind. Synsvaga bär ofta en kort käpp som markering att de har nedsatt syn. Blinda och gravt synskadade har längre käppar som de vanligen pendlar med framför sig, för att känna hinder i sin väg.

För den som är seende är det viktigt att minnas att käppen är den synskadades verktyg för att känna omgivningen. Rör aldrig vid käppen, detta är mycket störande, men också något som de flesta förstår och därför mycket ovanligt.

En bilist som ser en vit käpp måste inse att det inte går att få ögonkontakt med personen med käpp.

SRF har försökt få till stånd lagstiftning, där käppen skulle betraktas som stoppsymbol i trafiken, dock utan resultat hittills. Att en person har käpp betyder inte alls att han/hon behöver hjälp. En synskadad person som ofta går en viss sträcka lär sig vägen bra och kan utan problem själv göra detta. Det är därför inte nödvändigt att ”hjälpa till” i alla lägen. Det är dock inte fel att fråga om det finns behov av hjälp, särskilt om den synskadade ser vilsen ut. Om svaret blir nej tack, har den seende gjort vad som fordras och kan lämna situationen.

SRF Gävle vill slutligen uppmana samtliga som rör sig ute i trafiken att respektera den vita käppen och minnas varför den används.

Synskadades förening, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons