Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romantiken i Bregottfabriken är död

Annons

Bregott har just nu en reklamkampanj om kors påstådda romantiska dejtingliv där ko och tjur träffas, det swipe:as i appar och så vidare.

Som vanligt visar Bregott upp en sida av mjölkindustrin som är långt ifrån sann.

Djurrättsaktivister får ibland höra att de lägger mänskliga känslor på djur när säger att de har rätt till sina egna liv och att de kan känna smärta, rädsla, glädje och sorg. Det vi egentligen gör är att vi erkänner de känslor och det medvetande djuren faktiskt har. Känslor och medvetande är inte unikt för människan.

Bregott lägger i sin kampanj en mänsklig kontext på mjölkkor för att romantisera industrin. Det är en väldigt desperat marknadsföring, speciellt med tanke på hur missvisande kampanjen är. Korna hos Bregott och Arla kommer inte gå på någon romantisk dejt med sin drömtjur, verkligheten ser helt annorlunda ut.

I verklighetens Bregottfabrik parar sig kon aldrig med någon tjur.

I stället insemineras hon av en människoarm och ett rör med sperma. Det är då kon börjar producera mjölk för att senare kunna dia sin kalv.

Denna procedur upprepas en gång per år fyra till fem gånger tills kon är fem till sex år gammal, sedan skickas hon till slakt eftersom hon inte längre producerar tillräckligt med mjölk. Kons naturliga livsspann är ca 20 år. Inget direkt kärleksfullt förhållande.

Kon fick aldrig en kalv med drömdejten, den var aldrig där. Familjen håller inte heller länge. I ett dygn får kon och kalven vara tillsammans, sedan separeras de ifrån varandra. Kalven var nämligen aldrig kons. Den har människan sedan innan tänkt ha, detsamma gäller mjölken. Kalven går sedan mot samma öde som sin mamma om det är en hona, är det en hane så skall den snart slaktas.

Varken romantik eller familjelycka. I Bregottfabriken är nämligen romantiken död.

Andreas Nordvall

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons