Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte Forshem!

Jag vet att den ekonomiska situationen i Tierps kommun är besvärlig. Kommunalpolitikerna funderar naturligtvis över hur man ska klara den ekonomiska situationen och klara de angelägna uppgifterna som kommunen har att hantera.

Annons

Som pensionär, och därtill företrädare för ett stort antal pensionärer inom PRO i Tierps kommun, ser jag med mycket stor oro på hur den politiska majoriteten i vår kommun, enligt uppgifter i Arbetarbladet, planerade att fatta beslut 16 juni att stänga Fors- hem i Tierp. Forshem som i dag är ett utomordentligt fint boende för de äldre som drabbas av demens. En av anledningarna sägs vara att Forshem är i stort behov av renovering, något som man från ansvarigt håll tydligen inte är beredd att göra, utan ser som ett skäl, att kunna åstadkomma besparingar inom äldreomsorgen. Man kan för övrigt konstatera att den politiska majoriteten i kommunen, när det gäller till exempel badanläggningar, är beredd att vidta nödvändiga renoveringar för 34 miljoner inom en snar framtid. Men det är åtgärder som har en annan form av ”lyskraft” än satsningar på äldreomsorgen genom renovering av ett hem för dementa i Tierps kommun.

Inom de organisationer jag företräder finns det inget uttalat motstånd mot att satsa resurser på badanläggningar eller likvärdiga verksamheter. Men det förutsätter att kommunen först tillgodoser behoven inom skola, vård och omsorg.

Om det ekonomiska läget nu är sådant att det inte finns möjligheter att klara hem alla verksamheter så finns möjlig- heten att för kommande år stärka kommunens intäkter. För bara ett antal år sedan ansåg politikerna i Tierp att kommunen hade för kraftiga/stora intäkter. Då vidtog man åtgärder som innebar att kommunens intäkter minskade. Något som även då naturligtvis sågs som en felaktig åtgärd av vissa kommuninvånare och dessas politiska företrädare. I dag redovisas facit. Kommunen är tydligen tvingad att dra ned på både skola vård och omsorg. Några reserver att hämta hem finns inte. Man prutade bort dem från den kommunala intäktssidan för ett antal år sedan. Möjligheter finns, utan tvekan, för de politiska förtroendemännen att vidta åtgärder som stärker kommunens intäktssida. Därigenom skapas goda förutsättningar för att Tierps kommun genom en offensiv ekonomisk politik kan säkra såväl skola, vård och omsorg från drastiska förändringar i negativ riktning. De åtgärder som kan leda till detta är därtill ”rättvisa” och belastar såväl pensionärer, arbetslösa och i dag yrkesverksamma lika.

En sak är dock klar. Vill man från den sittande majoriteten i Tierps kommun avveckla Forshem så kan man naturligtvis göra det. Men man kan dock konstatera att ett sådant beslut inte bara innebär avveckling av ett demensboende i Tierps kommun. Det betyder med all sannolikhet också att man samtidigt avvecklar förtroendet mellan den politiska majoriteten i Tierps kommun och pensionärerna i Tierps kommun.

Vi har en gång accepterat ett felaktigt politiskt beslut i Tierp. Det var när Björken i Tierp avvecklades på grund av ekonomiska skäl. Det kommer vi inte att göra en gång till! Vi är i dag inte så undfallande i vårt förhållande till de politiska makthavarna. Vi vet vårt värde, vi vet vår kraft. Och den kommer vi att använda för att hävda våra intressen.

Vi kräver att Forshem bevaras som demensboende. Vi kräver också att Forshem renoveras och utvecklas som ett kvalitativt boende för äldre med demens.

PRO:are i Terips kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons