Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så närmar vi oss drömmen om lika rätt till bra fritid

Svar till ”Gammal gräsrotskvinna”, 6 oktober.
Enligt kursplan/timplan i grundskola ska en elev ha 500 timmar idrott och hälsa och 230 timmar musik.

Annons

Det finns angivet vad timmarna ska innehålla. Idrott, hälsa, musik och dans. Det finns inte angivet vilket kön som ska ta del av dessa ämnen. Alla medverkar i allt.

Jag är mycket glad över politiker Backmans ambition och motionerande till riksdagen att svenska barn ska röra på sig mera. Dock är jag besviken att i dessa moderna tider uttrycka idrott = kön. ”Att tjejernas idrotter dans/aerobics får för lite utrymme i skolidrotten”. Ett föråldrat och fördomsfullt uttryck.

Att fler flickor än pojkar deltar i dans har inte likhetstecken med att det är populärare att spela boll än att dansa. Jag menar att dans är lika populärt bland killar som tjejer. Tänk om det är vuxnas värderingar som sätter gränser för killar att delta i dans. Tänk om utbildningens metoder/former är mer tilltalande för tjejer än killar.

Jag blir väldigt glad då signaturen ”Gammal gräsrotskvinna” förespråkar kulturens rätt i samhället. Jag finns på Folkets Hus och är mycket, mycket beredd på att föräldrar och unga kommer in och berättar om idéer och synpunkter hur du/ni vill ha det i Hofors.

Kulturskolans lärare utbildar i förskolan, grundskolan och gymnasiet med olika kulturuttryck. Givetvis kan former och antal timmar stärkas.

Gräsrotskvinnans synpunkt på att kulturskolan är för dyr är tänkvärd. I dag betalar en elev 450 kronor per termin, syskon 225 kronor per termin. Vi har i förhållande till övriga Sverige en låg elevavgift. Jag håller med om att kulturskolan skulle vara mer jämställd, om kommunen gör som exempelvis Luleå kommun (som vann tävlingen Sveriges bästa kulturskola och där Hofors blev näst bäst) att inga barn/ungdomar betalar elevavgift.

Att dansa, bada, rida, spela fotboll, lära instrument, gå på fritidsgården, spela hockey, golfa, aerobics, ja överallt finns en avgift som kanske begränsar för vissa att utöva en fritidsaktivitet. Faktiskt kan man låna böcker, musik och film gratis på biblioteket.

Tänk vilken ungdomssatsning och vänlighet vår kommun skulle uppvisa om vi erbjöd den unga människan att fritt medverka i aktiviteter i Hofors.

Att det fanns ett ungdomskort som möjliggör att den unga människan kan välja aktiviteter gratis i kommunen.

Då närmar vi oss drömmen om ett jämställt samhälle med lika rätt och till bra fritid för unga människor i Hofors.

Det, Backman, kanske får barn och unga människor att röra på sig mera!

Ritva Snellman,

personligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons