Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så sprids rädslan

Annons

Anders Behring Breivik har fått en eventuell diagnos.

Och jag undrar helt allmänt vad det egentligen innebär att lida av paranoid schizofreni.

I det här sammanhanget får schizofreni en ondskefull klang. Så sprider sig rädslan för psykiskt sjuka människor. Om jag förstått det hela rätt så är inte schizofreni en sjukdom utan ett samlingsnamn för flera ”psykiska” åkommor.

Under många år har jag levt sida vid sida med människor som lidit av olika psykiska besvär. De flesta har lärt mig mycket om livet och vad det innebär att vara människa, en del är mycket ängsliga och de flesta är oerhört känsliga och godhjärtade. Var gränsen går mellan vanföreställningar och psykoser, om det nu finns någon, det vet jag inte. Men de psykoser som jag genomlevt har inneburit kaos och i det närmaste en förlamande ångest och skräck. Om dessa besläktade tillstånd innebär kaos, hur kommer det sig att en person i så fall minutiöst kan räkna ut och förverkliga så ohyggliga gärningar och dessutom tro att det görs i ett gott syfte?

Är det verkligen möjligt att vi kan få en ”klar” helhetsbild av varandra? Hur vi förhåller oss till ”verkligheten” är förvisso skiftande. Men den värme som så många medresenärer bjuder på, får mig, trots att det är ”farligt” och svårt att leva, oförtrutet känna kärlek till den värld som är så vilsen.

Kaspera Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons