Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker 6B, Solängsskolan, Gävle, Sverige, världen...

/
  • Eleverna i 6B på Solängsskolan i Gävle har skrivit insändare. Bakre raden från vänster: Elin Lundborg, David Engstedt Bostrand, Theo Hjortenmark och Thyra Hedin. Mellersta raden från vänster: Vira Edholm, Moa Lind, Albin Lorenz, Rasmus Larsson, Måns Bohlin, Omar Gaylani  Musa, Nilas Kaic, Felix Söderblom, Malte Klarström, Wille Tangen, Irma Skoog, Ida Sandberg, Thyra Söderström, Anastasia Stoyanoska och Tilde Wennersten Karlsson. Främre raden från vänster: Matilda Hallén, Moa Holgersson,  Gabriel Nordqvist och Kid Andersson.


Vad tycker 12-åriga elever om skolan, rökning, invandring, nedskräpning, Brynäs försvarsspel och över-


vakningskameror...


Det är bara några av de ämnen som 6B på Solängsskolan i Gävle valde när de skulle skriva insändare till Torget.

Annons

Rusta upp Solängen!

Är det inte dags att rusta upp Solängen? Den har ju inte rustats upp på mer än 40 år! Massvis med saker är gamla, speciellt kartorna. Världen har förändrats mycket på bara 40 år. Golvet och väggarna måste också bytas och målas. Så snälla, rusta upp skolan!

Arg elev

Mera bild i skolan

Vissa personer tycker att bild är ett helt onödigt ämne, men det tycker inte jag. Jag älskar bild! Och jag tycker att det borde vara mer bild i skolan.

Jag älskar att rita och måla. Man kan beskriva så mycket känslor i varje teckning. Har ni hört talesättet ”En bild säger mer en tusen ord”? Man kan rita allt ifrån en regnig dag till den bästa drömmen som man någonsin har haft! Man kan rita vad man vill! Man kan skapa sina egna konstverk, som man kan beundra. Jag vet att alla inte gillar bild, och tycker att det är ett helt onödigt ämne. Men jag älskar bild.

Konstkunnig elev

Töm inte avloppen under skoltid

Sluta tömma avlopp under skoltid. Varför kan man inte tömma dem kvällstid i stället. För då är ingen i skolan. Nu går alla ut från klassrummet för att det luktar så illa och då lär man sig ingenting. Så sluta töm avloppet under skoltid!

En elev på Solängsskolan!

Vi behöver vår prao!

Nu är jag arg. På min skola har de tagit bort prao för 6:or. Varför?

Vad har vi gjort för fel? Prao är bra inför val av jobb och gymnasieval. I flera år har det funnits prao för 6:or. Men inte längre.

Jag vill bara att någon ska berätta för mig varför vi inte får praoa. Är det för att det försvinner en vecka av skolan?

Det är ju inte så att vi är borta från skolan utan att vi lär oss någonting.

En arg elev!

Bättre mat så vi orkar

Detta är på allvar. Varför får vi så dålig mat i skolan? För att vi ska orka en lång dag i skolan måste vi få i oss ordentligt med mat. Jag ser elever varje dag i skolan som bara tar ett glas vatten och sedan går de och sätter sig. Om du är en kille som går i högstadiet och kanske spelar hockey klarar du inte en hel dag på bara lite morötter. Man står sig inte på det. Sedan tycker jag att det är väldig dålig variation. Vi får fisk minst två gånger per vecka. Så snälla, tänk inte bara på att det ska vara billigt, tänk att det ska vara gott och aptitligt!

En hungrig elev

Nya spelare till Brynäs!

Jag tycker att Brynäs måste köpa nya backar för de håller inte tätt i försvaret. För det första kommer det att leda till bättre skott från blå och för det andra bättre precision på passningarna och bättre uppspel från eget mål. De jag tycker att Brynäs ska värva är Tim Heed, Erik Forssell och Marcus Sörensen.

En glad Brynässupporter!

Sluta sälja cigaretter!

Det finns inget positivt med att röka. Det förstör dina lungor och din hälsa. Vissa personer tänker så här: Visst! Jag kan väl bara testa. Men gör inte det! Du blir beroende och kan inte sluta. Jag tycker att man ska sluta sälja cigaretter för människors hälsas skull. Cigaretter är också väldigt dyrt för personer som röker. Det står på cigarettförpackningarna: Rökning förstör din hälsa och hälsan för folk i din omgivning. Jag hoppas att folk som röker verkligen tar åt sig av detta och försöker sluta. När jag går på stan ser jag fimpar överallt! Det förstör ju miljön också.

En arg elev

Varför slår ni andra?

Varför då? Hur kommer man på att man ska slå en oskyldig elev? Vissa elever blir så illa behandlade av tjejer och killar att de inte ens vågar gå till skolan. Vissa barn tänker såhär: Ha ha, han har inga kompisar. Vi går och slår honom. Vänta lite nu. Får mobbaren några fler kompisar för att han är taskig och slåss mot andra elever? Nej. Tycker bara att det är så onödigt att gå runt och slå andra elever. Och på grund av det vågar vissa inte ens gå till skolan för att man är rädd för att bli illa behandlad. Så ska det absolut inte vara. Man ska kunna vakna upp på morgonen och längta till skolan, att få träffa kompisar, ha kul och lära sig nya saker.

Ännu en arg elev

Reglerna är för hårda

I dag har vi ju vissa regler i skolan. Men vissa regler är nästan för hårda. Till exempel inga mobiler, inga ytterkläder i klassrummet, inga matlådor i skolan med mera. Man kanske vill ringa sina föräldrar i skolan och hålla kontakt med dem. Men det går ju inte för vi får inte ha våra mobiler. Det kanske inte är någon god mat i skolan och vill ta med sig egen mat hemifrån. Det går inte för vi får inte ta med oss egen mat till skolan. Och om man tagit på sig för kalla kläder och fryser så kanske man vill sitta med en jacka i klassrummet. Men det får man inte för vi får inte ha på oss jackor i klassrummet. Jag tycker att vissa regler är för hårda.

En trött elev

Rökning är dåligt!

Som alla vet är rökning dåligt. Det luktar illa, förstör lungorna, man kan dö i förtid, riskera att få cancer, det är inte bra ekonomiskt och mycket mer. När våra föräldrar var små rökte alla. De rökte inomhus, utomhus, i bilen och var som helst. De visste inte att det var farligt, då uppfattades det som ”modernt”. Sedan kom det fram att rökning var farligt så då slutade de flesta, men vissa fortsatte. Det fanns ju inte ”sluta röka-produkter” då, men nu finns det. Sverige är ett av de länder där man inte röker så mycket, men i vissa länder uppfattas det fortfarande som ”modernt”. Sverige är väl smart nog att vara ett rökfritt land!

Därför tycker jag att rökning är dåligt.

En tjej som är trött på rökning

Övervakningskameror nu!

Varje dag sker det brott och många kan man inte lösa eftersom man inte kan sätta dit någon som man är säker på har begått brottet. Det sker inbrott, våldtäkter, överfall, mord och kidnappningar utan att någon ser. Brottslingarna går fria! Att se brottslingens ansikte kan göra mycket. Därför tycker jag att vi ska sätta upp övervakningskameror på till exempel lyktstolpar och allmänna platser. Om New York kan göra det kan vi det också. För det första: Det skapar nya jobb, för någon måste ju tillverka fler. För det andra: Vi kommer att kunna lösa fler brott. Därför tycker jag att vi ska sätta upp övervakningskameror.

Thyra

Ge oss inte fler läxor

Inga mera läxor till barnen! Det har kommit fram att barn inte blir bättre i skolan av läxor. De blir bara stressade och får press på sig och då blir barnen inte bättre i skolan och det vill vi ju inte. Ibland kan det till och med bli så att barn mår dåligt för att de inte orkar göra allt jobb. Man gör redan så mycket i skolan då ska man väl inte behöva gå hem och göra arbete eller?

Elev som är trött på läxor

Varför gå upp så tidigt?

Varför ska barn behöva gå upp klockan 07.00 på morgonen för att hinna i tid till skolan. Man får sämre resultat och orkar inte tillräckligt på lektionerna. Vi kan till exempel vakna klockan 09.00 och så börjar skolan 10.00. Det skulle ge bättre resultat och man skulle orka mer. Jag tycker det är dåligt att barn ska behöva gå upp så tidigt, för de behöver mycket sömn. Med tanke på hur hårt barn jobbar i skolan tycker jag att man inte ska behöva gå upp så här tidigt. Ja visst, vi får sluta senare, men det är bättre än att gå upp klockan 07:00.

Felix

Gävle är en fin stad!

Jag håller verkligen inte med de som tycker att Gävle är en ful stad. Det finns många fina platser, till exempel Hemlingby, Boulognerskogen, Fjärran Höjder-badet och Valbo.

Tänk om vi i Gävle sa att era städer var fula! Hur skulle det kännas för er? Jag tycker om Gävle precis som det är!

Tilde

Prova på ridning

Jag gillar ridning och vill att fler ska göra det. Ridning är bra på flera sätt. Man tränar både ben-, arm- och magmusklerna. Man får även en bästa vän. Vissa tycker att det är för dyrt, men om man går på ridskola kan man prova på innan man betalar de högre priserna. Ridning är även bra för att man får frisk luft. Vissa är rädd för hästar men det kan man jobba bort. Och när man har gjort det så får man en vän för livet. Så prova på ridning, du kommer inte att ångra dig.

Hästälskare

Fler måste ta in invandrare

Utanför Europa är det krig och fattigdom. Varje dag kommer det en massa invandrare som vill bo i Europa men i stort sett är det bara Sverige och Tyskland som tar in folk. Det är ett stort problem. Vissa tycker inte att det är ett problem, men tänk vad som händer med Tyskland. De kommer att ha det för trångt medan Sverige blir fattigt. De andra länderna skiter i det, rent ut sagt. Det andra länderna måste också ta in invandrare, för tänk vad som händer med dem som skickas hem till de länder där det är krig och fattigdom. Ja, vad händer? Jo, de kan dö av svält och bli skjutna.

Arg Hugo

Vi behöver extra kläder

Soligt väder är bra, men när det regnar blir man blöt även om man har regnkläder. På min skola har vi tvåtre raster under dagen. Och man blir blöt redan första rasten. Så jag tycker att vi borde ha extra regnkläder i klasserna. Inte några strumpor eller mössa. Strumporna blir svettiga, och ingen vill väl ha löss. Därför ska vi ha extra kläder i skolan.

Måns

Mer musik i skolan

Jag tycker att det borde vara mer musik i skolan. Alltså inte ämnet musik, utan på lektionerna. Då får vi bättre betyg i skolan och då får vi bättre jobb. Och om man lyssnar på musik på lektionerna slipper man ha ont i huvudet. För då blir det bättre arbetsro och mer jobb.

En elev på Solängskolan

Sluta skräpa ner planeten

Vi måste sluta skräpa ner! Annars förstör vi vår planet och då har vi ingenstans att bo! Vi måste börja köra miljöbilar. Lägg ner mer pengar på miljön och mindre på att frakta saker i stora båtar! Och vi måste sluta hugga ner så många träd. Tänk på miljön och sluta förstöra vår planet! Tänk på dina barnbarnsbarn och på var de ska bo om vi förstör vår planet!

En tjej på mellanstadiet

Bättre mat i skolan!

Vi måste få bättre mat i skolan. Vissa vill inte äta mat i skolan. Då går de ner på stan och äter eller så äter de inte alls. Varför kan inte skolorna lägga lite mer pengar på maten så att barnen äter i skolan? Om man inte äter orkar man inte med skolan och då lär man sig inget. Cirka 85 procent av eleverna tycker att den mesta maten är äcklig. Därför tycker jag att det ska bli bättre mat i skolan.

Hungrig elev

Billigare ekologiskt!

Det måste bli billigare att handla ekologiskt. Om ekologisk mat, godis och frukt blir billigare köps det mer av det och man mår bättre, både psykiskt och fysiskt. Plus att avgaserna kommer att minska på grund av mindre transport. Gå med i kampen för ekologiskt!

En tjej på mellanstadiet

Stoppa all mobbning

Tusentals barn lider varje dag för att de blir trakasserade och dåligt behandlade. Det går så långt att de tar självmord eller gråter sig till sömns. Detta är inte okej! De vuxna måste förstå dem som inte mår bra. Stoppa mobbningen, har alla hört men ingen gör något åt det. Hjälp dem!

Moa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning