Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vansinnigt naivt

Annons

Svenska Kyrkans ledning har beslutat sig för att vid årsskiftet införa en avgift på 200 kroor för samtal hos Samtalsakuten. Baserat på siffror gällande besökare per år tror man sig kunna öka kyrkans kassa med minst 180 000 kronor.

Så vansinnigt naivt.

Till Samtalsakuten går man inte bara för att det går snabbt att få samtal. Till Samtalsakuten går väldigt många människor som lever på absolut minimum och kanske får välja mellan en veckas mat (jo, det går att få ihop nästan en hel veckas matsedel för 200 kronor om man trixar) eller ett samtal på Hälsocentralen. Det valet är ganska lätt. Ledningen för Svenska Kyrkan visar härmed att det bryr man sig inte om. Det viktigaste är att få in pengar till kassan.

LÄS OCKSÅ: Kyrkan ska ta betalt för krissamtal – personalen är kritisk

Att i en krissituation där man kanske förutom den kris man går igenom också lever på existensminimum, få tillgång till fem samtal gratis med erfarna terapeuter i kyrkans lugna och fina miljö är ett välbehövligt stöd för hela vårt samhälle, där många lever i ”osynlig fattigdom”. Det borde Svenska Kyrkan ha koll på.

Resultatet av det här blir att fler barn nu kommer att ha föräldrar hemma, som mår väldigt dåligt och inte har ekonomisk möjlighet att använda sig av den hjälp som kostar. Fler personer kommer att befinna sig i stor kris och brottas med svåra livsfrågor, som man i ett akut läge inte har möjlighet att kanalisera på rätt sätt. Jag antar att Kyrkans ledning kallt har räknat med det ”svinnet” nu när man ”tvingas prioritera”. Prioritera rätt, är min uppmaning. Jag är också övertygad om att ifall ledningen anser att Samtalsakuten är en viktig verksamhet och dessutom tittar på vilka som de facto använder sig av den möjligheten, kan vara så kreativa att man hittar 180 000 kronor någon annanstans.

Må så vara att man erbjuds samtal med en präst eller en diakon, men det är en väsentlig skillnad att möta en erfaren terapeut och jag vill påstå, trots att jag inte arbetar inom kyrkan, att varken präster eller diakonissor inom ramen för sin nuvarande dagliga verksamhet kommer att kunna ta emot upp till 900 besök under året av människor i kris, eller ens en bråkdel.

Har man inte råd att gå till Hälsocentralen och betala 200 kronor, kommer man inte att göra det till Samtalsakuten heller. Det är också helt riktigt ett lätt val om man är i behov av samtal och har normal ekonomi, att välja Hälsocentralen i stället, eftersom det besöket minimerar framtida utgifter hos läkare eller terapeut genom högkostnadsskyddet. Så några 180 000 kronor kan nog Kyrkans ledning se sig i kyrktaket efter. Det här är att bita sig själv i svansen och blir egentligen i realiteten en utdragen nerläggning av en väldigt viktig funktion.

Kyrkan ska stå för ett alternativ. Kyrkan ska finnas för de som har det svårt och behöver hjälp. Det är i alla fall vad jag personligen trodde att vår svenska kyrka stod för. När jag läser sådant här är jag beredd att gå ur Svenska Kyrkan på studs. Jag vill ha en varm och välkomnande Kyrka där man ser att det bidrag man lämnar via skattsedeln, används på rätt sätt. Ser det ut så här kan mina skattepengar gå till annat.

Margareta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons