Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg ifrån om burka, Skolverket

Annons

Det är hög tid att skolverket säger ifrån när det gäller frågan om att bära burka.

Ibland är det kvävande att vara svensk och den svenska låt-gå-accepterande mentaliteten står mig upp i halsen och jag betackar mig för den politiskt korrekte svensken som i sin rädsla att bli kallad rasist är beredd att blunda för andra viktiga mänskliga frågor.

Just nu gäller det om det är okej att bära burka på barnskötarutbildningar, på lärarutbildningar, i arbeten med barn, inom arbetslivet och skolor. Och den svenska inställningen är ofta då att det råder religionsfrihet och att det är upp till var och en och så vidare i all oändlighet. I Frankrike har man förbjudit bärandet av burka och huvudduk i skolor och det verkar fungera utmärkt. Men så icke i Sverige där vi ska tillmötesgå alla i alla lägen!

Täppas Fogelberg gjorde den märkliga jämförelsen häromdagen mellan män med bar överkropp i mataffärer och kvinnor som bär burka. Men, hallå! Har du inte förstått någonting vill man ropa!

Ett: Män med svettig bar överkropp i mat- affärer kan tyckas socialt inkompetenta och osympatiska men deras beteende är inte något som förordats och bestämts från samhället sida. Alltså inte ett påbud och en värdering från samhällets sida. Att bära burka handlar om en värdering och ett synsätt och som bestraffas i många länder om det inte efterföljs. Att bära burka handlar om mer än ett enskilt val av klädesplagg och har med kvinnosyn att göra och en kvinnosyn som jag trodde vi tagit avstånd från i det här landet.

Två: Vi har valt att ha religionsneutralitet i skolor och i arbetslivet och då bör man väl utöva sin religion på fritiden och inte låta utövandet gå ut över arbetstiden.

Tre: Vi kommunicerar genom kroppsspråk, miner och uttryck i ansiktet och behöver kunna avläsa varandra på flera sätt än genom ord. Barn behöver kunna se den som de har att göra med (och alla andra också för den delen) och som förälder skulle jag aldrig kunna tänka mig att ha mina barn på ett dagis med personal som bär burka.

Fyra: Vad jag förstår är det inte tillåtet annars att maskera sig och på bensinmackar får man till exempel inte komma in med motorcykelhjälmen på men burka ska gå bra! Hur kommer det sig! Är det för att det är kvinnor som ska gömmas här, eller?

Innebär verkligen kärlek och respekt för sina medmänniskor att man måste acceptera precis vad som helst eller ska vi försöka värna om de mänskliga värden det samhälle vi lever i försöker stå för?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons