Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till frihandelsavtal som ger företagen makten!

/


Jag vill varna alla i Sverige, eller egentligen hela världen, för transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar eller transatlantiska fullhandelsavtalet, förkortat TTIP.

Annons

TTIP är ett frihandelsavtal det vill säga en överenskommelse om handel utan tullar eller andra hinder mellan Europeiska Unionen och USA. Målet är att underlätta för företagen att etablera nya marknader och skapa fler jobb. Det låter väl nästan för bra för att vara sant? Det är det också.

Det här avtalet underlättar för företagen att göra vinster genom att sänka standard på bland annat miljöskydd, för löntagare och dessutom kommer vår integritet utsättas för ännu större risker än i dag. Vad tycker du till exempel om att äta klorbadad kyckling, det dödar bakterierna men kemikalierna sugs in i köttet och sägs kunna orsaka cancer, eller vad tycker du om hormonbehandlat kött som skapar stora hälsorisker? Det som är tillåtet i USA blir lagligt i EU.

USA har många fler farliga substanser godkända än vad vi har i Europa i dag. Medan EU har förbjudit över 1 300 kemikalier och 250 ingredienser har USA bara förbjudit 11 av de substanserna. 48 miljoner människor i USA blir sjuka av dålig mat och ungefär 3 000 dör varje år av det. De olika kemikalierna/ingredienserna finns inte bara i mat utan även i leksaker, kosmetika, kläder med mera.

Avtalet tillåter också företag att stämma andra länder på obegränsade summor pengar med investeringsskyddsmekanismen (ISDS) som ingår som en stor del i TTIP. Vi svenskar har till exempel texten ”rökning dödar” på våra cigaretter. Företag från andra länder kan då stämma Sveriges regering på flera miljarder, då de anser att varningen skrämmer bort deras kunder. Liknande har redan hänt. Det stora multinationella tobaksbolaget Philip Morris stämde Uruguay på grund av att de förstorade varningstexterna på sina cigarettpaket. Australien blev stämt för att de har infört enbart varningar samt neutral text på sina paket.

Företagen, inte regeringar, i de olika länderna ska även ha förstahandsinformation om nya lagförslag för att de ska avgöra om de är handelshinder. Det betyder att innan ens förslaget har presenteras för de olika regeringarna i EU-länderna ska företagen avgöra om det är skadligt för deras affärer eller inte. Om företagarna misslyckas med att påverka nya lagförslag använder de ISDS för att stämma stater för utebliven vinst.

Deras plan är att folkets makt underordnas företagens. Det innebär att vi i framtiden kan ha marknadsdemokrati där makten utgår från företagen och inte som i dag från folket. Vi har svenska Vattenfall som stämt Tyskland på 43 miljarder efter att de bestämde sig för att avveckla sin kärnkraft till år 2020.

TTIP tjänar inte vi medborgare något på, utan man sätter företagens intressen framför folkets. Avtalet undergräver även vår frihet, de vill ha en högre grad övervakning och överdriven upphovsrätt som begränsar tillgången till kultur, utbildning och vetenskap.

Avtalet var tänkt att hållas hemligt för oss vanliga medborgare. Om inte det hade varit för en läcka skulle vi inte blivit informerad och varnade. TTIP är ett avtal av företag och för företag.

TTIP är praktisk taget oåterkalleligt. När avtalet en gång har skrivits under kan folkvalda politiker i enskilda länder inte förändra det. För att göra en förändring i avtalet måste alla länder som skrivit under avtalet komma överens om förändringen innan något kan förändras. Om alla länder utom ett enda vill hoppa av TTIP går inte det, för precis alla länder måste komma överens om att vi inte vill ingå i avtalet längre annars är länderna tvingade att stanna kvar inom avtalets ramar.

TTIP har två tvillingavtal, som ser nästan likadana ut. Det första heter The Trans-Pacific Partnership, förkortat TPP. Skillnaden i avtalet är att i stället för att förhandla med EU, förhandlar USA med länder i Sydafrika, Sydostasien och Oceanien. Det andra heter North American Free Trade Agreement, förkortat NAFTA och är mellan Mexico, Canada och USA. Alla avtalen har fått kritik.

Vi borde i alla Europas länder få säga vad vi tycker om det här handelsavtalet genom en folkomröstning. Jag är övertygad om att om bara folk visste vad TTIP handlar om skulle de allra flesta säga nej! Tycker ni att det här inte låter bra, gå då in på skiftet.org och rösta emot det här avtalet eller ta bara till er all information som finns på den sajten.

Madelene Persson

9 A, Hedängskolan i Storvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons