Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenhus missar den kvinnliga aspekten

Annons

Några reflektioner med anledning av Arbetarbladets fredagsartikel om att Sandvikenhus nya ledning nu består av enbart män.

Redan när kvinnorna ansåg sig nödgade att avgå, den ena efter den andra, kände jag misstro mot Sandvikenhus ledning. Som jag ser det har man missat att också få den kvinnliga aspekten i olika frågor. En grupp bestående av både män och kvinnor kanske inte är lika lätt att leda som en grupp med enbart män. Kvinnor ser ofta ur någon annan synvinkel. I stället för att göra det omöjligt för duktiga, intelligenta kvinnor att vara med och leda, hade (och har) man möjligheten att få en bredare debatt, flera infallsvinklar, bättre beslut.

Det som gör mig särskilt uppmärksam är två ord som vd Patrick Skoglund använder i artikeln, nämligen ”inställning” och ”tillgänglighet”. Vad menas?

Om en kvinna accepterar att vara och uppträda som ”en karl i kjol”, kanske det sett annorlunda ut. Då hade hon nämligen accepterat mäns tolkningar och prioriteringar. Om en kvinna tillåter sig att vara den hon är, kan det i våra omoderna hierarkier, vara obekvämt för vissa män. Så, hur då ”inställning”?

”Tillgänglighet” är inte bättre det. Om man inte kan jobba över, eller vad som nu var aktuellt, därför att man har en tillvaro även utanför jobbet, ska det inte betraktas till den individens nackdel.

Heder åt de kvinnor i den tidigare ledningsgruppen som vågade uttrycka missnöje med ledningen. Priset blev högt för dem.

Gunvor Gunnarsson

SVAR DIREKT
Med kompetens, inställning och tillgänglighet i artikeln i Arbetarbladet 20 augusti avses kriterier vid nyrekryteringarna som skett.
Kompetens, att uppställda kompetenskraven uppfylls, inställningen, att vilja bidra till att vår vision kan förverkligas och tillgänglighet, vilka personer med rätt kompetens som finns tillgängliga på arbetsmarknaden när rekryteringen genomförs. Med andra ord, det har överhuvudtaget inget att göra med tidigare anställd personal eller något annat utan det handlar om hur rekryteringar går till i ett konkret fall.
Sedan delar vi uppfattningen att det är olyckligt att ledningsgruppen för närvarande är enkönad.
Det är alltid en fördel om man kan få en balanserad könsfördelning oavsett arbetsplats.


Patrick Skoglund
vd, Sandvikenhus AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons