Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk lönen först för de överbetalda

Annons

 Liberalernas Jan Björklund och Erik Ullenhag anser att unga och invandrare i vården ska tjäna runt 14 000 kronor i månaden före skatt. Utöver det ställer högerpolitikerna sig emot fackförbundet Kommunals krav på en extra lönesatsning på undersköterskor. Yrkeskåren är en av Sveriges sämst betalda trots sitt hårda jobb.

Men en lönesatsning säger alltså högerpolitikerna inom Liberalerna nej till. De anser nämligen att undersköterskorna tjänar för mycket pengar. De vill även slopa arbetsgivaravgiften för de arbetsgivare anställer via speciella låglönekontrakt. Det betyder att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för en lön på endast 11 500 kronor när skatten är dragen. Med andra ord en svältlön.

Undertecknad anser alla behöver en bra lön för att kunna leva ett värdigt liv. Det är inte kostnaderna för arbetskraften som är anledningen till arbetslösheten som de båda herrarna tycks tro. Forskningen ger inte något tydligt stöd för att detta skulle fungera eller ge några stora effekter. Men jag vet i alla fall två som tjänar för mycket pengar. Men mest tröttsamt är att kraven på lägre lön alltid kommer från överbetalda pampar som Björklund och Ullenhag. Personer som oftast har en månadslön som överstiger 100 000 kronor.

Offensiven för sänkta löner kanske i första hand skulle drabba de överbetalda?

Lasse Gärdeman

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons