Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på fler dagbarnvårdare!

Sandvikens kommun har i dag två stycken dagbarnvårdare/dagmammor. De tar emot barn i sina hem i åldrarna ett till fem år. Båda dagbarnvårdarna har utbildning och dessutom närmare 30 års erfarenhet av arbete som dagbarnvårdare.

Annons

I Sandvikens kommun finns i dag en fin förskola som självklart fyller en jättebra funktion för de föräldrar som valt det alternativet.

Men vi anser att man som förälder bör kunna göra ett aktivt val vilken form av barnomsorg man vill ha.

För att utveckla dagbarnvårdarnas verksamhet och främst ur ett ekonomiskt perspektiv i dessa kristider så förstår inte vi varför man inte väljer att satsa på fler dagbarnvårdare. Kostnaden för kommunen per heltidsbarn i förskolan är 181 600 kronor och för ett heltidsbarn hos dagbarnvårdare 89 781 kronor (siffrorna hämtade från 2007).

Orsaken till att man inte satsar på fler dagbarnvårdare är att man från kommunens sida hävdar att det inte finns några föräldrar som söker dagbarnvårdare. Vi har själv våra barn hos en av dagbarnvårdarna och att föräldrar till och med ringer hem till dagbarnvårdarna privat för att få reda på hur man får en plats.

Dagbarnvårdarna blir stoppade när de är på promenader av föräldrar som vill ha plats hos dem.

När dessa föräldrar sedan ringer till kommunen så säger de att det är fullt hos dagbarnvårdarna för tillfället och då väljer dessa föräldrar något annat alternativ. Deras egentliga förstahandsval av dagbarnvårdare som barnomsorg för sina barn registreras aldrig. Där har vi problemet!

I bästa fall kanske man väljer dagbarnvårdare i andra eller tredje hand, men vi tror att det finns ett stort mörkertal.

Vi vill därför uppmana alla er föräldrar som ringt och hört er för om dagbarnvårdare, och er föräldrar som skulle vilja välja denna form av barnomsorg till era barn nu eller i framtiden, att skicka in en intresseanmälan till Kunskapskontoret eller maila en intresseanmälan till oss så ska vi skriftligen vidarebefordra de anmälningar vi får in. Det är enda sättet vi kan påvisa att det faktiskt finns ett intresse för fler dagbarnvårdare i kommunen!

Ett annat skäl som kommunen angav som hinder var att de är svårt att hitta utbildad personal som vill bli dagbarnvårdare. Vi har fått flera indikationer på att det finns utbildad personal som skulle kunna tänka sig detta yrke men inte vet hur man ska gå tillväga.

Hör av er via mail till oss så ska vi vidarebefordra ert intresse till rätt personer. Arbetarbladet har adressen.

Det har också startats en diskussionsgrupp på Facebook – ”Fler dagbarnvårdare i Sandviken?” - där ni kan gå in och lämna er åsikter och erfarenheter.

Vi tycker det är en rättighet att själva välja den barnomsorg som vi anser bäst för våra barn. Vi människor är olika och egna individer och det som passar för den ena kanske inte passar för den andra. Vi borde ta tillvara dessa olikheter och se dem som tillgångar i stället för att försöka få in alla i samma led. Till sist handlar valet om barnomsorg ändå om vilken barndom du som förälder vill ge ditt barn och det valet ska vara upp till dig, anser vi.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons