Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till att alla barn får den hjälp de behöver!

Annons

I dagarna började höstterminen för landets skolelever. De allra flesta möts av en skola med en väl utvecklad elevhälsa som svarar upp mot elevernas behov av stöd och trygghet. Men vi vet att det inte alltid är så, trots att skollagen kräver att alla elever ska ha tillgång till psykolog, kurator, personal med specialpedagogisk kompetens, skolsköterska och skolläkare. ”Tillgång till” betyder helt enkelt olika saker beroende på var i landet man bor. Hur ser det ut i Gävleborg?

I Rädda Barnens enkätundersökning Ung röst (2014) uppger 45 procent av de svarande barnen att Sverige behöver göra mer för att det ska gå fort att komma i kontakt med en psykolog eller kurator. 12 procent uppger att de haft ätstörningar och 14 procent är oroliga för att skada sig själva. Vart femte barn är rädd för att inte få tillräckligt med hjälp för att klara skolan.

Att elever mår dåligt i skolan är ingen nyhet, därför kräver skollagen att det finns en tillgänglig och utvecklad elevhälsa som kan möta barnens behov av stöd. Elevhälsan är viktig för alla barn men har särskilt stor betydelse för elever som är mer utsatta än andra. Till exempel kan den göra skillnad för nyanlända barn som tvingats lämna sina hem och fly till ett främmande land. Här kan elevhälsan vara betydelsefull i direkta möten med elever men också för att handleda och stödja skolpersonal för att skapa ett bra mottagande i våra skolor. Särskilt viktig är den också för barn med psykisk ohälsa, som kan ha svårt att klara skolarbetet utan rätt stöd.

Rädda Barnen kräver att huvudmän och skolor i alla Sveriges kommuner säkerställer att alla elever utifrån sina behov har god tillgång till elevhälsa. Se till att alla barn får den hjälp de behöver!

Margareta Elensky,

Rädda Barnen Gävleborg

Görel Müller

GävleKersti Åresund

Sandviken/Hofors

Louise Ankarcrona-Horvath

Ockelbo

Birgitta Mårtensson

Bollnäs

Britt-Marie Windemo

Söderhamn

Åsa Glitterstam

Hudiksvall

Laila Jonsson

Ljusdal

Birgitta Bomark

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons