Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se till våra barns bästa!

Många barn som har någon typ av funktionsnedsättning behöver extra stöd i förskolan och skolan.

Annons

Som förälder vill man vara trygg med vem som är barnets resurs när man själv är på jobbet. Det krävs att det är personer som har både kunskap och känsla för att det ska bli utvecklande och bra för barnet. Den extraresurs som finns för barnet finns där av en speciell anledning, nämligen att våra barn har särskilda behov.

Gävle kommun har nu utvärderat sina extra- resurser till de förskolor som har barn med funktionshinder. De som gjort utvärderingen konstaterar i sin rapport att det ser olika ut för barnen med funktionsnedsättningar på de aktuella förskolorna. Hur extraresursen används och hur den pedagogiska verksamheten kring barnen organiserats beror på vilken förskola barnen går på. Det är inte ens alla barn som har en tillfredsställande vistelse på förskolan.

För oss som är föräldrar till barn med särskilda behov kommer denna rapport knappast med några överraskningar. Vi har genom jämförande samtal med varandra vid ett flertal tillfällen konstaterat att mycket tolkas olika på de olika förskolorna och det hänger till stor del på föräldrarnas engagemang och drivkraft samt förskolechefens goda vilja vad man kan få gehör för.

I utvärderingsrapporten efterlyses ökat samarbete mellan förskolan och hemmet. Vi kan bara hoppas att detta blir verklighet, då vi föräldrar vill ha mer att säga till om och påverka kring våra barn.

Vi vill till exempel att våra barn ska ha rätt att ha samma extraresurs på förskolan och i hemmet, vilket inte är en självklarhet idag då man inom kommunen inte alltid förstår våra barns stora behov av kontinuitet och trygghet.

Vi blir glada av att läsa rapportens tydliga budskap att våra barns utveckling och möjlighet till lärande inte får bli lidande utan att samordning är viktigt även då flera huvudmän är inblandade.

Nu kan vi bara hoppas att ansvariga inom de olika verksamheterna tar till sig rapportens budskap och våra krav och att det blir en snar förändring för våra barns bästa.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons