Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskola som på 70-talet!

Annons

Varför går inte kommunen tillbaka till 1970-talets simskola?

När jag var sju år hade Gävle kommun simskola för alla som var fyllda sju år på Valbobadet och Fjärran Höjderbadet. Denna simskola varade i ett par veckor varje dag på sommarlovet, vilket gjorde att det blev en bra effektivitet på själva inlärning av simning och de flesta kunde efter de veckorna stolt visa upp sina kunskaper och märken.

Vi hade en enda i elev i min klass, årskurs fyra, som inte var simkunnig. Då var det ett måste att alla elever skulle vara simkunniga.

Om nu kommunen har tagit ansvaret att lära barnen simma måste det ske med effektivitet och kompetenta simlärare, vilket det gjorde då. Vilken effekt är det nu, när barnen och eleverna får ta tid och energi från skoltiden för att gå och simma?

Då är det väl inte så konstigt, vad jag läste, att vissa barn inte klarade simprovet förrän i femte klass, med tanke på hur lång tiden är mellan simlektionerna.

Sedan finns frågan vilken utbildning de som lär barnen simkonsten har. Tyvärr har jag sett ett antal barn bada i Forsbacka på Ladis vars föräldrar tror att deras barn kan simma, och lämnar dem själva på badet.

Studerar man dessa barn kan de simma hjälpligt. De är sju–tio år, utan några ordentliga simtag med ben eller armar.

Så Gävle kommun borde gå tillbaka till 1970-talets riktiga simskola med effektivitet och bra simskola med kunnig personal, där lektionerna började på torra land att öva in fot-, ben- och handmomenten som ligger till grund för att kunna simma ordentligt.

Förmodligen blir kostnaden billigare i längden att lära barnen simma under sommartid. Med tanke på att många föräldrar arbetar kan fritidslärarna ta med barnen till respektive badanläggning. Gävle kommun skulle även kunna ge barnen ett bra reducerat kort till badet där föräldrarna kan följa med in gratis för att vakta dem själva vid bassängen.

Kontentan blir att det bara skulle bli ett fåtal barn som inte kan simma i årskurs fem.

Årgång -66

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons