Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskriven hur länge som helst?

I söndagens Arbetarbladet kunde vi läsa om en ung man som varit sjukskriven hela sitt vuxna liv, eller närmare bestämt i elva år.

Annons

Förutom att det är en djup tragedi för Daniel är det ett misslyckande för offentlig sektor, för sjukvården, rehabiliteringen, försäkringskassan och för arbetsförmedlingen.

Vi har läst om flera liknande fall på senare tid. Vad har gjorts under alla dessa år av sjukskrivning? Är den enda insatsen att en sjukskrivningsperiod fått avlösa en annan? Jag är medveten om att det inte går att bota och rehabilitera allt och alla. Men det är nog många av oss som känner till i varje fall någon för vilken samhället satt in halvhjärtade eller inga åtgärder alls.

Man kan säga mycket om regeringens hantering av förändringen av sjukförsäkringen. När vi nu läser om dessa drabbade människor förstår vi samtidigt att det är hög tid att göra något åt systemen. Att sätta lite press på vården och handläggarna kanske inte är så dumt? Skärpta tidsgränser kanske behövs? En process har satts igång. Misstag kommer tyvärr att göras men till slut slipas regler till, syften börjar tolkas på rätt sätt och besluten i enskilda ärenden blir säkrare. Det viktiga är att alla inblandade har människors bästa för ögonen.

Slutligen undrar jag varför inte någon redan för flera år sedan tog upp liknande fall som detta, där en person från 19 års ålder varit sjukskriven i elva år utan att något positivt hänt.

Thomas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons