Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska de rika länderna få utnyttja de fattiga?

/

Det är aldrig den enes fel när två träta.

Annons

Medias ensidiga utpekande av Putin och hans Ryssland som varande den enda orsaken till konflikten i Ukraina är alltför västvänligt och onyanserat.

Konflikten utlöstes av att EU genomdrev ett handelsavtal med den västvänliga regeringen i Kiev utan hänsyn till att stora delar av landets rysspråkiga befolkning, framför allt i nordöstra landsändan, gränsande mot Ryssland, uppfattande sig var mera betjänta av fortsatt handel med Ryssland än med EU och Europa, vilket var och är orsaken till dagens krigshandlingar.

EU:s handelsavtal med Ukraina underminerade avsevärt Rysslands möjligheter att upprätthålla nämnvärd handeln länderna emellan.

Som EU motståndare varnade jag och andra kritiska medborgare för EU:s protektionistiska syfte att flytta ut Europas gränser och skapa tullmurar mot övriga världen. Ett beteende som enbart gynnar maktkoncentration och kapitalets enögda strävan mot monopol och herravälde över marknaden och folken.

EU:s inre marknad framställs av politiker som gynnsam för alla ingående länders ekonomier vilket bara är ett kosmetiskt raljerande mot bättre vetande. De flesta ingående länder i EU är i dag skuldsatta långt utöver vad deras befolkning orkar bära, med stagnerande eller rent av retarderande ekonomier.För närvarande får Finland, Sverige och baltstaterna, i första hand, vidkännas stora exportförluster på grund av EU:s sanktioner mot Ryssland, exempelvis mejeriprodukter från Sverige som Ryssland stoppat som motaktion.

Vi i Västeuropa är så indoktrinerade att vi uppfattar kapitalet som ett demokratiskt verktyg. Vi tycks acceptera de rika ländernas rätt att utnyttja de fattiga länderna i räntekaruseller vilket inte är något annat än att samtycka till den starkas rätt att slå den svage.Det vore därför önskvärt att media och press i Sverige vore lite mer kritiska i stället för att enögt jama med den EU-politiska synen på Ukrainakrisen.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons