Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det vara livsfarligt att arbeta?

/


En byggnadssnickare går till arbetet. Han kommer inte hem igen

Annons

. På jobbet faller han ned från en ställning och avlider. Förra året omkom 53 människor på arbetet, nästan en varje vecka. Det borde inte vara riskfullt att gå till jobbet!

Varje år dör dessutom minst 1 300 i hjärtsjukdom, cancer, kol och andra sjukdomar samt i självmord. Ska det vara farligt att arbeta? Bakom dödsolyckorna kan finnas omständigheter som högt tempo, långa arbetspass, arbete på udda tider och ensamarbete. Riskerna ökar med till exempel en otrygg anställningsform, pressad upphandling, långa entreprenörskedjor och inhyrning. Ibland vet man inte vem som har arbetsmiljöansvaret.

LO och deras förbund kräver i alla sammanhang nolltolerans i arbetslivet mot dödsfall i arbetsolyckor och arbetssjukdom!

Ett systematiskt arbetsmiljöarbete är grunden för att lokalisera och upptäcka brister i arbetsmiljön samt förebygga olyckor. Men det behövs också ökade resurser till en samlad arbetslivsforskning. Alliansregeringen lade ner Arbetslivsinstitutet som var denna resurs och nu behövs något annat organ för arbetslivsfrågor. Alla ska ges en trygg start i arbetslivet och alla ska kunna arbeta ett helt arbetsliv med bibehållen hälsa. Otryggheten i arbetslivet, det höga tempot, arbete på udda tider och ensamarbete är stora utmaningar för framtiden.

Det behövs också mer resurser till Arbetsmiljöverket och deras inspektionsverksamhet. Att regeringen nu satsar på ökade anslag till Arbetsmiljöverket är bra, men inspektörerna behöver även tid för att stötta de lokala fackliga skyddsombuden. Tveklöst kan skyddsombuden bidra till att arbetsmiljön blir bättre. Så ställ upp på skyddsombuden och var rädd om dem! Ställ dig även bakom en nolltolerans mot att skyddsombuden utsätts för trakasserier och blir hindrade i sina uppdrag!

I dag kommer vi att tända 53 ljus i både Gävle och Sandviken för att minnas våra arbetskamrater och för att lyfta frågan om en bättre arbetsmiljö.

Åsa Olsson

ordförande LO-facken i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons