Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska mäklaren ha rätt att bestämma var vi ska få bo?

/


Vi är ett par som bor i Gävle sedan många år. Häromdagen skulle vi vara med på en budgivning.

Annons

Men vi nekades att vara med i budgivningen av mäklaren. Varför? undrade vi. Vi var aldrig trovärdiga kunder, enligt mäklaren som hade rapporterat till sin säljare. Men i själva verket handlade allt om diskriminering av folk med en annan bakgrund. Vi frågar igen, varför?

Vi som kämpat hårt förtjänar vi inte bo fint? Varför ska en mäklare bestämma över oss, var vi ska bo? Det är ändå våra pengar. Vi är fria att göra vad vi vill med dem och köpa vad vi vill.

Mäklaren stoppade helt enkelt oss från att delta i budgivningen. Hans enda förklaring var att vi inte hade ett lånelöfte från banken, trots att vi hade sparade pengar på bankens konto, lånat privat och ett radhus som vi skulle sälja omgående om vi hade vunnit budgivningen. Pengarna räckte gott och väl till huset. Men allt detta var ändå inte trovärdigt för mäklaren och säljaren.

Mäklaren visste inte riktigt hur han skulle hantera situationen. Först sa han att vi inte hade något lånelöfte även om våra pengar och pengarna från vårt radhus räckte väl till hela budgivningen. Sedan ville han veta hur mycket vi skulle höja utgångspriset.

Jag förstår inte varför man ska bli tvingad att ha ett lånelöfte när man har hus och sparade pengar på konto? Varför ska mäklare bestämma över oss och vår ekonomi? Varför ska mäklare veta var vår gräns är och hur mycket vi hade tänkt höja innan budgivningen har startats?

Mäklare ska vara en bra länk mellan säljare och köpare. Alla har rätt att delta i budgivningen. Vi vet att det är säljaren som bestämmer till vem han/hon ska sälja huset/lägenheten enligt lagen. Men mäklaren trodde aldrig på det vi hade sagt, även om vi hade bevis för allt.

Ett annat stort misstag var att mäklaren hade lämnat ut våra uppgifter till andra budgivare och vi blev uppringda av personer som vi inte känner. Enligt lag får man aldrig lämnat uppgifter om andra budgivare. Tänk om vi hade skyddad identitet!

Jag känner mig väldigt sårad, förbannad, diskriminerad och kränkt av mäklaren. Är det okej att mäklare diskriminerar andra? Tror mäklaren att han är mer värd än andra? Varför vill han lämna mina uppgifter till folk? Är det okej enligt svensk lag?

Jag vill få en förklaring till varför mäklaren diskriminerade oss? Att bo under jämlika förhållande borde vara en självklarhet i Sverige. Men det verkar som omdiskriminering på bostadsmarknaden är ett faktum i dag i Sverige.

Trifa

* * * *

Har du också dålig erfarenhet av någon mäklare? …

Berätta gärna för oss genom att mejla tips@arbetarbladet.se!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons