Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska privata vinstintressen styra kommunens framtid?

Annons

Öppet brev till Kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela.     

Gävle kommun har, som sägs i förslaget till ny ”Översiktsplan Gävle kommun år 2030” många goda förutsättningar för en positiv utveckling i framtiden. Bland tillgångarna nämns lättillgänglighet, goda kommunikationer, vacker natur och attraktiva kustområden. Några områden utpekas som har särskilt goda förutsättningar för friluftsliv, natur- och kulturupplevelser.

Axmarbruks-området är ett av de områden som utpekas som ”en stor turistnod” och LIS-område med goda möjligheter att utveckla besöksnäringen. Där har också redan betydande och framgångsrika satsningar gjorts på restaureringsinsatser inom kulturreservatet. Dessa goda ambitioner och satsningar riskerar nu att gå om intet!

Skogsbolaget Bergvik Skog vill bygga södra Norrlands största och högsta (220 meter) vindkraftpark några kilometer från kulturreservatet och direkt gränsande till de tre naturreservaten och riksintresset för naturvård som sträcker sig från Axmar ända upp till E 4 vid Tönnebro. För Rasta/Tönnebro värdshus skulle Ödmårdenprojektet få långtgående negativa konsekvenser och allvarligt försämra möjligheterna att utveckla och bredda verksamheten. Hundratals människor har skrivit på protestlistor. By- och intresseföreningar, företagare, organisationer naturskyddsföreningar, fågelföreningar och enskilda människor har protesterat mot planerna.

Även Gävle kommun har i sitt tidigare remissyttrande krävt att ”de planerade vindkraftanläggningarna inte ses eller hörs från kulturreservatet Axmar bruk”. Också Länsstyrelsen har ställt liknande krav. Trots alla invändningar och negativa följder har nu företaget fått grönt ljus av miljöprövningsdelegationen i Falun. Bergvik Skog äger enligt deras egna uppgifter 5,6 procent av Sveriges yta. De har hundratals andra platser att bygga sina vindkraftparker på.

Processen rullar alltså vidare utan att ni har ingripit. Är det rimligt att en privat exploatörs vinstintressen ska kunna underminera såväl kommunens som Länsstyrelsens framtidsplanering och gjorda investeringar? Sista datum för överklagande till Mark- och  Miljödomstolen är 11 april.

Tänker ni överklaga eller släppa igenom detta projekt som så negativt påverkar en kommundels utvecklingsmöjligheter och vars utformning kommunen tidigare sagt nej till? 

Axmarbrygga Havskrog

RASTA/Tönnebro värdshus  

Hamrånge Företagarförening                                                                                          

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons