Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamligt spara inom LSS-området

Annons

 Regeringen vill återigen utreda och skapa besparingar inom LSS-området, ”Lagen om stöd och service för funktionshindrade.”

Skam går på torra land, det är inte första gången som en socialdemokratisk regering ger sig på det här. Jag är inte liberal, men en stor beundrare av Bengt Westerberg och Karl Grünewald som skapade LSS. En reform som rent ut sagt befriade många människor med ett funktionshinder från en otroligt understimulerad tillvaro till ett näst intill, normalt liv. Att ha deltagit i den processen och sett resultat, gör mig skrämd över det som nu ska dra igång.

Skurkar och banditer som skor sig på reformen – jaga dem istället. Rör inte gruppen som redan ändå fått det tuffare, att få det att gå ihop, pensionen räcker inte till, många hockeymatcher per säsong eller andra trevliga aktiviteter som är en nödvändig stimulans för ett bra liv.

Gävle kommun och andra kommuner lägger idag ut driften av gruppbostäderna på privata aktörer, varje gång sker en omställning som tarvar tryggheten i kanten, både för de boende och personal, som även de behöver utvecklas kontinuerligt.

Nya idéer är inte fel, men tryggheten av känna sin personal är viktiga byggstenar i den utveckling som ständigt pågår hos den här gruppen, till skillnad mot hur livet gestaltar sig för oss ”normala” då går det bara utför. Det är viktigt att avsedda resurser hamnar på rätt ställe – alltså hos dem som slantarna är avsedda för.

Christer Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons