Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatter och välfärd hör ihop

/

Annons

Jag vill berätta om hur jag ser på detta med att vi betalar skatt.

Under Alliansens regeringsår kände jag en oro, tilliten fanns inte. De här jobbskatteavdragen, enorma summor, som urholkade vår gemensamma ekonomi. Den har ännu inte återhämtat sig.

Varför ville man sänka folks skatter? För att frigöra medel för ökande konsumtion? Men det är inte heller bra, enligt mig. Naturresurser tas i anspråk på ett orättfärdigt sätt, sopbergen växer. Konsumismen är inte bra för något – utom möjligen att samla rikedomar på enstaka händer. Är det bra?

När jag lever mitt liv stöter jag ofta på livsöden och situationer där folk får hjälp genom skattemedel. Gamla sjuka, unga, sjuka. Man får hjälp av kärleksfulla händer på sätt som vi oftast inte vet om men som ger den enskilda personen nytt liv. Händelser som jag hör eller läser om ofta, ofta.

Vi behöver mer pengar i sjukvården genom alla de nya människor som finns i landet.

Samma gäller skolan.

Därför blir jag så förbluffad när folk inte verkar förstå att all denna välfärd vi åtnjuter på olika sätt, härrör ur våra skatteinbetalningar.

Till och med kan jag uppleva att de som har största rikedomarna är de som har största oviljan att betala skatt, trots att vi alla på olika sätt drar nytta av vårt gemensamma samhällsbyggande.

Skatter och välfärd hör oundvikligen ihop.

Att som i USA ha ett system med personliga försäkringar för de som har råd, är inget alternativ för mig. Vi kan räcka till för alla om vi vill.

Gunvor Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons