Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket tvingar knallar till lagbrott

/


Skatteverket tvingar knallar att betala 10 000–20 000 kronor om de vägrar använda otillåtna kassaregister vid sin torg- och marknadsförsäljning.

Annons

Elektriska kassaregister på marknader och torg skall vara konstruerade i enlighet med förordningen (1993:1068). De viktigaste säkerhetskraven anges i 57 §§.

Det finns dock inga kassaregister som uppfyller de krav som ställs på elsäkerhet i förordningen (1993:1068), och i Elsäkerhetsverkets eget ”Förtydligande om kassaapparater för utomhusbruk” .

Skatteverkets tolkning av förordningen och förtydligandet är att beteckna ”som när fan läser bibeln”. Efter att tagit del av ett 50-tal fall där Skatteverket menar att vederbörande ska betala en kontrollavgift, har Skatteverkets motiveringen varit att det inte finns något förbud mot att använda kassaregister utomhus och att det inte har någon betydelse att kassaregistren inte uppfyller kravet på elsäkerheten utomhus.

Skatteverkets mening är att jag kan använda kassaregister som är tillverkade för enbart bruk i inomhusmiljö utomhus genom att jag själv skyddar registret på ett sådant sätta att ingen fara uppstår.

Resultatet av detta krav från Skatteverket är att det nu finns tusentals kassaregister på torg och marknader som inte uppfyller kraven på elsäkerhet därför att Skatteverket sopar lagstiftningen som finns om elsäkerhet under mattan. Galenskapen förstärks ytterligare av att knalle nu meddelats förbud av arbetsmiljöverket med vite av 50 000 kronor när kassaregister används som inte är avsett för utomhusbruk.

Stig Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons