Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt i Ockelbo kan öka vargrädslan

/
  • ”Oro och rädsla för varg kan man dock ha förståelse för, men förvaltande myndigheter har uppenbarligen svårt att hantera den på ett förnuftigt sätt”, skriver Anders Ekholm i sin insändare.

Annons

Hur farlig är vargen för oss människor?

Det är en fråga som är mycket berättigad mot bakgrund av de så kallade närgångna vargarna i Ockelbo kommun och som föranlett Länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på två vargar i området? Ett mycket tveksamt beslut, som troligen bidrar till mångas ökade rädsla och uppfattning att vargar är farliga, eftersom myndigheterna anser att de måste avlägsnas.

Historiskt vet vi att vilda vargar dödat människor i Europa och att så skett i närtid i andra delar av världen. Erfarenheterna från Europa i modern tid visar dock att risken är så låg att vargarna här kan betraktas som ofarliga ur fatal synpunkt. Det finns dock några få undantag där människor blivit skadade av friska och/eller rabiessmittade vargar i främst östra Europa i modern tid.

För att bedöma risker i förhållande till andra risker som vi som människor utsätts för, är antalet vargar eller snarare vargår en viktig faktor att ta hänsyn till. Ett vargår motsvarar en varg under ett år.

Utifrån en rapport från LCIE (Status and trends for Large Carnivores in Europé 2004), beräknades antalet vargar i Europa till 19 475 individer. Med det som underlag och utgående från samma vargtillväxt som i Skandinavien, kan antalet vargår under perioden 2000–2014 beräknas till drygt 600 000 vargår i Europa.

Under drygt 600 000 varg-år har således ingen människa dödats av vilda vargar i Europa sedan millennieskiftet. Varje läsare får själv bedöma hur stor denna risk är i jämförelse med andra risker vi utsetts för. Till exempel dödsolyckor i trafiken på grund av överstora klövviltstammar, ormbett, fästingar eller getingar med flera risker. Vid en sådan jämförelse blir de europeiska vargarnas farlighet närmast obefintlig.

Oro och rädsla för varg kan man dock ha förståelse för, men förvaltande myndigheter har uppenbarligen svårt att hantera den på ett förnuftigt sätt.

Rädsla är dessutom ofta en effekt av medveten påverkan från de som vill ha så lite, eller inga vargar alls i omgivningen. Det är också ytterst tveksamt om skyddsjakt på två vargar på något sätt kommer att påverkar denna oro i vetskapen att det fortfarande finns vargar kvar i området. Vargar som sannolikt fortsatt kommer att observeras i den glest bebyggda dalgången, eftersom dalgången delar vargreviret i två delar.

Skyddsjakt på varg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons