Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på skolan!

Jag känner en frustration och vämjelse över den attityd som sprider sig i skolans klassrum, dess korridorer och andra utrymmen.

Annons

Jag pratar inte om eleverna, mina, dina och våra barn som individer. Nej, jag pratar om deras beteende, inställning till sin nästa (om det nu fortfarande finns någon som vet vad det betyder) och materiella prylar.

Varför använder barnen ett språk och attityder som varken hör hemma i skolan eller annorstädes?

Kan vi verkligen lägga all skuld på skolan och dess pedagoger? Hur mycket mer ansvar ska skolan behöva ta, och utstå spott och spe för?

Du, förälder, ta ditt ansvar! Våga vara förälder, våga vägleda ditt barn. Barnen är inte färdiga med värderingar, attityder och beteenden när de föds. De formas, är som svampar, suger in allt i porerna och använder det själva. Framför allt från dig som förälder, dig som de ser upp till. Detta börjar tidigare än du tror, redan från födseln. Det är ju dessutom under de tidiga åren du har någon chans att bli hörd, utan att framstå som en ”loser” eller pinsam förälder.

Du som förälder har delansvar för barnens inställning till skolan och dess pedagoger. Lägg inte skulden på skolan, om inte dina barn når upp till dina, eller sina egna mål. Lägg inte skulden på skolan för att eleverna inte tar skolan på allvar, och ser vikten av densamma. Vad ger man för signaler till sina barn när man åker på semester oavsett skollov? Vilket merarbete ger inte detta upphov till? Har skol- loven spelat ut sin roll? Är skolmatens ”ätbarhet” något som påverkar elevernas inställning? Hur många positiva och konstruktiva samtal gällande skolan förs hemma? Många frågor, men inga självklara svar.

Just det ja, kan media möjligtvis ha något ansvar?

Våga reagera! Våga agera!

Barnen är det bästa och mest värdefulla vi har. Ta dem på allvar och visa hänsyn, då får du hänsyn tillbaka.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons