Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släck onödiga ljuspunkter!

Annons

Adventsljusstakar lyser dygnet runt från veckan innan advent till efter trettondagshelgen i många företags samtliga fönster.Skolor och andra kommunala byggnader är upplysta med julgranar och ljusstakar även när lokalerna är obemannade.

Privatpersoner verkar tävla om att ha flest ljuspunkter på hus, staket, träd och till och med flaggstänger. Adventsstjärnor, elljusstakar och julgranar släcks inte på nätter eller den ljusa delen av dagen.

Samtidigt träffas delegater från 192 länder i Cancun i Mexiko för att hitta metoder för att minska den globala uppvärmningen som till stor del beror på energislöseri i den rika delen av världen.

Den fattiga delen av världen får redan i dag oskyldigt ta konsekvenserna av vårt slöseri med bland annat uteblivna skördar på grund av torka eller översvämningar. Människorna i Tanzania släppte 2004 ut endast 0,12 ton koldioxid per person medan samma siffra för Sverige var 5,89 och 20,38 för USA .

Ljus hör till advent och jul men varför detta slöseri? Förmodligen skulle färre ljuspunkter vara mera stämningsfullt och naturligtvis billigare för alla som ständigt klagar på att elströmmen är dyr.Det finns ju dessutom timer som kan släcka ned på natten eller då huset är tomt på folk.

Visa solidaritet med den fattiga delen av världen!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons