Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp in oss innan det är för sent Vasa, Polhem och Borgis!

Annons

Nazismen i Gävleborg växer!

Nazismen: Världens vidrigaste ideologi, men lyckligtvis marginaliserad och i stort sett utdöd sen andra världskriget. Eller är den det?

Det senaste året har vi sett ökade aktiviteter från högerextrema grupper i samhället, och inte bara i Skåne och Stockholm, det händer i vår egen region, mitt ibland oss.

Hösten 2008 kantades av brända pizzerior, flera misshandelsfall och en nytändning för NSF Gävle under sitt nya förbundsnamn Folkfronten. Under våren har dessutom flera RAC-vitmaktspelningar, SMR-manifestationer och konventionella FF-partimöten med upp emot 60 deltagare ägt rum i Gävle, Valbo, Söderhamn, Tierp, Bomhus, Älvkarleby, Hofors och senast nu i veckan även Sandviken.

Nazisterna mobiliserar, och samtidigt nekas de motkrafter som finns, ungdomsförbunden från både vänster och höger, tillträde till många skolor med starkt främlingsfientliga strömningar, med motiveringen: ”att det inte är val”.

Att högerextremismen ökar i en tid när arbetslösheten och utanförskapet gör detsamma, är inget bra tecken. Om vi vill undvika en explosion av högerextremaktivitet i vår stad är det dags att agera nu. Kommunen, media, organisationer, skolor och privatpersoner, alla har vi ett ansvar att ta ställning och aktivt jobba för de demokratiska värderingar som vårt samhälle bygger på.

Vi vill därför här uppmana rektorer och lärare på stadens högstadie- och gymnasieskolor att tänka om!

Vi förstår att ni menar väl och främst anger svepskäl för att hålla SD/U utanför skolans marker. Men GARK och dess medlemsorganisationer tror att detta är fel sätt att gå. De högerextrema håller inte bokbord.

De sprider desinformation och lögner via flygblad såväl som med långsiktiga opinionsarbeten för att förskjuta hegemonin, och om vi inte har möjlighet att få ge vår motbild, står rasisterna oemotsagda! Vilket kan ge oöverskådliga konsekvenser när vi nu befinner oss i en lågkonjunktur vars djup och följder vi ännu inte känt dess fulla utfall av.

Likheterna med första halvan av 90-talet är många. Men denna gång står vi bättre rustade inför vad som komma skall.

Vi har kunskapen, resurserna och manskapet, det vi behöver nu är arenan.

Släpp in oss på stadens skolor.

Släpp in både oss och våra borgerliga meningsmotståndare.

Släpp in oss nu.

Det måste göras nu, i morgon kan det vara för sent…

P-O Flodström

ordförande GARK

Pontus Valdermarsson

kassör Ung Vänster

David Hillström

ordförande SSU

Lotta Forssblad

språkrör Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons