Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slott eller koja?

Annons

När jag tar del av det som den senaste tiden rapporterats i media om ”ockupation av egendom” och upprördheten över såväl ockupanternas beteende som myndigheternas (brist på) agerande, kommer jag att tänka på olika slag av egendomsförvärvande. Tänker exempelvis på dem runt om i världen som haft den osannolika turen (?) under sin livsvandring att för sitt boende kunna lägga under sig stora markområden. Tomt-arealer av sådana dimensioner att ägarna, om de nu skulle få för sig att erbjuda mindre lyckligt lottade medmänniskor en ”plats i solen” på sina egendomar, ändå knappt skulle märka att det fanns någon där.

Är man välbärgad och/eller i maktposition vid rätt ögonblick i livet, har de rätta kontakterna och stålskodda framfötter, har man kunnat förse sig med stora markegendomar och därmed även getts möjlighet att undersöka om välbefinnandet och lyckan per automatik växer i takt med antalet kvadratmeter.

Storleken på ”livsyta per individ” på klotet varierar kraftigt. Vi har under historiens gång kunnat bevittna, ofta förvånansvärt fogligt, att de besuttna med maktens självklarhet försett sig med mycket stora, ofta vackert belägna arealer för sin stund på jorden, medan alltför många fått hålla till godo med trångboddhet i slum och kåkstäder eller som en hemlöshetens sista utpost gatan.

I Sverige ansågs på många håll tills relativt nyligen statarlängornas hälsovådliga baracker duga gott åt vissa, medan andra behövde, och fortfarande behöver, slott och herresäten för att kunna andas ordentligt.

Lugnast vore väl om våra mindre välförsedda medsystrar och -bröder snällt rättade in sig i kön till ett hägrande drägligt liv och där tålmodigt inväntade den rättvisa som inte har den minsta avsikt att dyka upp.

Men om man tröttnar på att vänta, när maktlösheten värker, och när man upptäcker att den rättvisa man trott på inte existerar? Då kan det ibland hända att man tar saken i egna händer och agerar.

Och det blir sällan bra.

Slott eller koja?

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons